Glas Javnosti

I ZA PROSVETARE 10 HILJADA! Zašto su onda ljuti ako je najavljeno da će i oni dobiti pomoć države?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prosvetari će primiti 10.000 dinara. Svih 133.000 će dobiti novčanu podršku između 1. maja i Vaskrsa, mi to možemo da izguramo i tu pokazujemo koliko smo odgovorni, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.

U resornom ministarstvu juče bez odgovora na pitanje Danasa da li će pomoć dobiti svi u resoru obrazovanja – od predškolskog do visokog, jer, kako kažu, čekaju zaključak Vlade. 

Bura nezadovoljstva među prosvetnim radnicima nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će i njima biti isplaćena jednokratna novčana pomoć od po 10.000 dinara. 



Odgovor na pitanje zašto su prosvetni radnici ljuti sindikati ilustriju podatkom da je prosečna zarada u obrazovanju, ali i plata nastavnika sa fakultetskim obrazovanjem, ispod proseka Republike, a među najnižim u javnom sektoru.

– Plate u obrazovanju su 2010, 2011. i 2012. bile male, ali je činjenica da su bile nešto iznad republičkog proseka. Danas se prvi put dešava da čak i nastavnici imaju zaradu ispod proseka, što je frapantno. Neko će reći da radimo manje, ali i mi imamo četrdesetočasovnu radnu nedelju, kao i svi drugi radnici, i mi imamo pravo na godišnji odmor, koji, kako kaže zakon, po pravilu moramo da koristimo u vreme učeničkog raspusta, te se u tom smislu ne razlikujemo od ostalih radnika u Srbiji. Jedino što nas ne izjednačava je zahtev da ko želi da radi u prosveti mora da ima master, sem nas koji smo završili fakultete po starom programu – kaže za Danas Milan Jevtić, sindikalista iz Kragujevca.

Serija štrajkova i protesta koje su u prethodnom periodu organizovali sindikati svedoči o nagomilanom nezadovoljstvu zaposlenih u obrazovanju, koliko god se izlazak na ulicu tumačio kao težnja sindikalnih lidera da očuvaju svoje pozicije i prikažu da nešto rade.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR