Glas Javnosti

I PROSVETARI ZASLUŽILI NOVČANU NAGRADU?! Heroji pandemije o kojima država ne brine dovoljno

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od početka pandemije i prelazak škole na onlajn platformu zadalo je silne muke i roditeljima i prosvetarima. Kako roditelji nemaju svoje sindikate i predstavnike, ostaje im samo da se samo snalaze i pomognu svojoj deci oko komplikovanog načina školovanja.

Prosvetni radnici u Srbiji već skoro dve godine trpe posledice korone koje se neminovno prelamaju preko leđa roditelja. Od ulaganja u kupovinu uređaja preko kojih realizuju onlajn nastavu, do plaćanja interneta. Razumljivo da u otežanim uslovima rada nastavnici zaslužuju ne samo povećanje zarada, već i ono što je zakonom, odnosno Posebnim kolektivnim ugovorom predviđeno da dobijaju.

Zaslužuju da se tačno zna kolika je plata i da se makar na platnom listiću odvojeno prikažu topli obrok i regres – kaže za portal Nova ekonomija Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, odgovarajući na pitanje jesu li zaposleni u obrazovanju zaslužili nagradu zbog rada tokom pandemije.

A upravo je su povećan obim posla i rad od kuće jedan od najčešćih problema sa kojim su se susretali nastavnici u prethodnom periodu, pokazalo je istraživanje Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja o nastavi na daljinu. 

"U uslovima u kojima su nastavnici već isuviše opterećeni (velika odeljenja, izostanak saradnje i partnerskih odnosa sa roditeljima, rad sa učenicima koji rade po nekom od IOP modela.) dodatno opterećenje i stres koji dolaze od organizovanja novih oblika nastave i učenja morao bi se naći u fokusu onih koji o školi i njenom funkcionisanju odlučuju", navodi se u analizi rezultata istraživanja.

I dok stručnjaci predlažu da bi nastavnicima trebalo obezbediti "raznovrsne vidove pomoći i podrške usmerene na oslobađanje od stresa", "vođeno suočavanje sa strahovima od novog i nepoznatog", te "prepoznavanje zone sopstvene odgovornosti i dometa", sindikati su saglasni da prosvetni radnici zaslužili novčanu povišicu. 

Tražili su sindikalci da se nastavnicima bar nadomeste troškovi upotrebe sopstvenih tehničkih resursa za izvođenje onlajn nastave. Predlagali su i da bi učitelje trebalo nagraditi jer su jedini koji su sve vreme morali da drže nastavu u učionicama.

Nedavno je Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i zvanično zatražio od Vlade i resornih ministarstava da zaposlenim u obrazovanju isplati jednokratnu pomoć od po 20.000 dinara do marta 2022, zbog otežanih uslova rada i preopterećenosti. Umesto toga, prosveta je dobila samo sektorsko povećanje plata za sedam odsto.

BONUS VIDEO: Poznati astrolog otkriva:Nepoznata žena me je naterala da se bavim astrologijom

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR