Glas Javnosti

I PRIRODA IMA PRAVA: Irska bi mogla da prizna zakonska prava prirodi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pre nekoliko dana Irish Citizens’ Assembly on Biodiversity Loss je velikom većinom glasala za uključivanje prirode i biodiverziteta u ustav zemlje. Predložene izmene zahtevale bi referendum, ali prema službenim izvorima njima bi se priznala priroda kao nosilac prava.

To bi značilo da bi "priroda" u Irskoj mogla dobiti pravo na "postojanje", "cvetanje" i "ovekovečenje", kao i pravo na obnovu ako se degradira. Osim toga, to bi prirodi dalo povoda da bude stranka u svim upravnim, zakonodavnim ili drugim slučajevima u kojima bi njena prava mogla biti ugrožena.

Za prosečne građane, ako amandman prođe referendum, to bi moglo značiti da imaju garantovan pristup prirodi. To bi takođe moglo dodeliti prava na sigurnu, čistu i zdravu životnu sredinu, kao i pravo na stabilnu klimu, piše portal Ekapija.


Štaviše, novi amandman bi obvezao irsku vladu da zauzme vrlo hrabar stav o klimatskim promenama, između ostalog i o pitanjima kao što su gubitak biosfere za životinje i zaštita staništa, uspostavljanje prirodnih rezervata itd.

Hitna situacija u vezi s biodiverzitetom u Irskoj


Irska je 2022. pokrenula brojne građanske skupštine i inicijative s ciljem rešavanja ključnih spornih tačaka između zakonodavaca, stručnjaka i javnosti. Iako nemaju zakonodavnu moć, mogu da daju konkretne preporuke. Jedan od primera je Skupština građana u Dablinu, koja je izglasala stvaranje direkotno birane pozicije gradonačelnika po prvi put u gradu.

Skupština se sastoji od 100 ljudi, nasumično odabranih iz opšte javnosti. Osim toga, bivšim političarima i lobistima, prema irskim zakonima o lobiranju iz 2015., zabranjeno je da učestvuju u skupštini. 99 članova i 1 predsedavajući dobili su zadatak da ispitaju i poboljšaju odgovor Irske na gubitak biodiverziteta.


Godine 2019. irski parlament, Dail, proglasio je vanrednu situaciju vezano za nacionalnu klimu i biološku raznolikost. Prema izveštaju Evropske komisije, 15% vrsta u Irskoj ima "neadekvatan status", dok je još 15% identifikovano kao "loš status".

Otprilike jedna trećina od 98 vrsta divljih pčela u zemlji je blizu izumiranja, dok je još 60% ptica, koje se često pojavljuju u Irskoj, sada na crvenom ili žutom popisu očuvanja, piše TheMayor.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR