Glas Javnosti

NAŠLI REŠENJE ZA OTPAD: Irska planira 130 velikih poljoprivrednih postrojenja za anaerobnu digestiju do 2030.

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Irska želi da iskoristi svoj potencijal i da izgradi mnogobrojna anaerobna postrojenja, na taj način ima mogućnost da se reši otpada a samim tim bi uticala pozitivno na životnu sredinu i dobila bi željeno gorivo odnosno energiju.

Napravljeni su planovi za izgradnju 130 postrojenja za anaerobnu digestiju (AD) i dobijanje biometana u ruralnim područjima Irske do 2030. godine, prenosi Independent.ie.

Članovi Foruma za obnovljivi gas Irske (RGFI) istakli su da imaju ambiciju da postignu 2,5 TWh biometana do 2030. godine i 9,5 TWh do 2050. godine, piše portal Ekapija.


Ambiciozan plan

Ovi planovi predviđaju izgradnju 130 postrojenja za biometan u ruralnoj Irskoj do 2030. godine i 9,5 TWh do 2050. godine, sa 3.000 novootvorenih radnih mesta i potrebnim kapitalnim finansiranjem u iznosu od jedne milijarde evra (na 2,5 TWh).

Irska vlada je postavila cilj za domaću proizvodnju biometana od 5,7 TWh do 2030. godine. Za ovu količinu je potrebno izgraditi 130 velikih poljoprivrednih postrojenja za anaerobnu digestiju u roku od osam godina.

Na konferenciji RGFI o biometanu u Dablinu početkom novembra bilo je više od 30 govornika iz Irske, drugih evropskih država i SAD, gde je proizvodnja biometana anaerobnom digestijom već uznapredovala.
 
Irska – glavni igrač u proizvodnji biometana

Industrija biometana je sugerisala da Irska ima potencijal da bude glavni igrač u proizvodnji biometana, koristeći poljoprivrednu sirovinu na farmi anaerobne digestije, kao i namenska postrojenja koja koriste otpad.


Takođe se nadaju da bi biometan mogao da igra ulogu u pružanju mogućnosti za diversifikaciju za farmere, kao i u obezbeđivanju snabdevanja obnovljivim gasom za potrošače gasa, uključujući industriju hrane i pića i transportni sektor.

Ministar Eamon Ryan najavio je plan za obnovljive izvore energije, koji će se primeniti do 2024. godine.
Namenski fond za biometan

Irski strateški investicioni fond uspostavlja namenski fond za biometan od 200 miliona evra, a RGFI je podneo zahtev Vladi za kapitalno finansiranje od 100 mil EUR do 2025. godine, što je neophodno za razvoj početnih 20 biometanskih postrojenja za anaerobnu digestiju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR