Glas Javnosti

I MI SE PITAMO: Srednjoškolci predali peticiju sa 25.000 potpisa protiv najavljene državne mature

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nekoliko stotina srednjoškolaca iz neformalne organizacije "I mi se pitamo" okupili su se danas ispred zgrade Ministarstva prosvete u Beogradu kako bi predali više od 24.000 potpisa peticije koja se protivi uvođenju državne mature na predviđeni način.

Srednjoškolci su se sa transparentima „I mi se pitamo“ i „Vaše greške su naša budućnost“, najpre okupili na Cvetnom trgu, a potom su stigli ispred zgrade Ministarstva prosvete.

Oni su poručili da danas predaju 25.000 potpisa sa osnovnim primedbama na državnu maturu.

„Ne znamo kako ministarstvo može da kaže da se mi ništa ne pitamo, kada se ova matura pravi za nas. Tražimo da se ukinu dodatni prijemni ispiti koji su obesmišljavanje. Ministarstvo prosvete uputilo je dopise fakultetima da se obajve njihovi uslovi upisa, ali u okviru projekta državne mature. To je za sada učinio samo Pravni fakultet. Jedan od zahteva je i da se ukine izjedanačavanje svih srednjoškolaca kroz ovaj projekat. Dijalog sa njima se završio tako što su nam rekli da se mi ništa ne pitamo“, kažu srednjoškolci.

Kako izveštava naš reporter, troje učenika ušlo je u zgradu kako bi predalo potpise, a za to vreme, okupljeni srednjoškolci uzvikuju „Mi se pitamo“.


Pomoćnik ministra prosvete pozvao je okupljene srednjoškolce, odnosno predstavnike ove organizacije odmah na sastanak, međutim, kako izveštava reporter Nove,
đaci su odbili jer ne žele da o ovakvom pitanju raspravljaju „navrat-nanos“.

O uvođenju državne mature za upis na fakultete raspravlja se već godinama, ona je zvanična odlagana i zbog korone.


U Rektoratu Univerziteta u Beogradu za Nova.rs ranije su rekli da će ove godine prijemni ispiti biti po starom programu, a da se velike novine pripremaju za upis školske 2024./2025. godine.

„Državna matura će se realizovati sledeće godine. Neizvesno je za sada, ali nezvanično, pojedini fakulteti će zadržati proveru ispita. O tome još uvek nemamo zvaničnu odluku, pregovori traju, ali će verovatno na pojedinim fakultetima ostati provera znanja. Rano je da govorimo koji su to fakulteti jer se i oni još uvek dvoume u kojoj formi će to biti, ali to je tek za 15 meseci. Uglavnom, ove godine upis na fakultete ostaje isti kao i prethodnih godina“, objašnjavaju iz Rektorata.

Glas javnosti/Nova

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR