Glas Javnosti

Pomoćnik ministra savetuje đake: Mala matura biće jednostavnija, ako da odaberu predmet koji će polagati

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sadašnji osnovci trebalo bi da imaju lakšu, ili bar jednostavniju malu maturu.

Učenici će se izjašnjavati za jedan predmet na trećem testu od dosadašnjih pet. Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete savetuje roditelje i učenike da urade kombinovane testove od poslednjih pet godina i da onda sagledaju iz kog predmeta su ostvarili najbolje rezultate.
Gostujući u Beogradskoj hronici na RTS Pašić je rekao da je objavljen izveštaj o rezultatima malih maturanata, koji su sada prva godina i koju pokazuju da su u odnosu na prethodne generacije neznatno slabiji iz određenih predmeta.

Prema njegovim rečima, na probnom testu održanom 15. juna ove godine, đaci su najčešće birali biologiju, geografiju, hemiju, istoriju, a najmanje fiziku, a ako se pogledaju rezultati sve je bilo obrnuto.

Napominje da su najbolji rezultati bili iz fizike, pa onda iz istorije, geografije, hemije i najlošiji iz biologije. 

Savetuje roditelje i učenike da urade kombinovane testove od poslednjih pet godina i da onda sagledaju iz kog predmeta su ostvarili najbolje rezultate i onda neka ta dva predmeta uđu u uži izbor za treći test.

Napomenuo je da su neke škole već krenule sa pripremama za male maturante, a da postoji e-vežbaonica i da učenici i tako mogu raditi testove.

Govoreći o učeničkom nasilju o kome se ovih dana dosta priča, rekao je da je za vreme korone bilo zastupljeno nasilje kroz digitalni oblik, a sada se vratila nažalost pojava fizičkog nasilja.

“Škole imaju svoje timove za zaštitu učenika od diskriminacije, imaju planove i programe i cela škola mora da preduzme određene aktivnosti. Nasilje jeste sada dosta vidljivije, uzimajući u obzir i društvene mreže. Ali mi imamo nultu toleranciju na nasilje i škola reaguje na svaku prijavu”, istakao je Pašić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR