Glas Javnosti

I DALJE NEIZVESNO: Kakva sudbina čeka sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sporazum o bezbednom izvozu žitarica iz crnomorskih luka u Ukrajini biće automatski produžen nakon isteka 18. marta, ukoliko ne bude protivljenja od učesnika pregovora, prenosi novinska agencija TASS.

Prema neimenovanom izvoru, niko od strana nije sugerisao mogućnost povlačenja iz sporazuma.
Rusija je najavila mogućnost obnove sporazuma ali samo za polovinu od 120 dana koliko je prethodno produžen, dok su UN saopštile da će učiniti sve što je moguće da osiguraju da integritet dogovora ostane netaknut, prenosi portal Ekapija.

- Ukoliko strane ne budu imale primedbi, sporazum će biti obnovljen nakon 18. marta. Dužina produženja nije bitna. Ukoliko dogovor bude produžen za 60 dana, nastaviće da funkcioniše i nakon 18. marta i po isteku tog mandata jedna od strana može da najavi pitanje prekida dogovora - naglasio je izvor.
Nešto ranije je portparol američkog Stejt departmenta Ned Kirbi izjavio da Bela kuća nije saglasna sa navodima da ne funkcioniše izuzetak od sankcija Zapada protiv Rusije po pitanju izvoza hrane i đubriva. Kirbi je reagovao na raniju izjavu prvog zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Veršinjina, prenosi Rojters.

Veršinjin je naglasio da prepreke i dalje postoje pred izvozom ruskih poljoprivrednih proizvoda te da ne funkcionišu "izuzeci od sankcija za hranu i đubrivo" o kojima govore Brisel, Vašington i London.
Američki zvaničnik je naglasio da Vašington zastupa obnovu sporazuma o izvozu žitarica i nije komentarisao da je Rusija saglasna sa produženjem samo od 60 dana.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR