Glas Javnosti

HRANA, PAPIR OD POKLONA, DEKORACIJE... Tokom novogodišnjih praznika stvaramo 25% više otpada

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za mnoge najlepši period godine, novogodišnji i božićni praznici, istovremeno je i doba kada se stvara najviše otpada. Studija Univerziteta Stanford je pokazala da Amerikanci u periodu od Dana zahvalnosti do Nove godine bace 25% više otpada nego u bilo kom drugom periodu. To uključuje otpad od hrane, dekoraciju, papir za pakovanje poklona, stvari vraćene nakon onlajn kupovine.

Prosečan Amerikanac stvara dnevno 2,2 kilograma otpada što za vreme prazničnih dana raste na 2,8 kilograma. Sa populacijom od 330 miliona ljudi, to znači da se tokom prazničnog perioda nedeljno stvori više od 1,3 miliona tona dodatnog otpada.

Više od milion kilograma papira za pakovanje odlazi na američke deponije godišnje; američka pošta pošalje 1,3 milijarde prazničnih čestitki svake godine, što stvara istu količinu CO2 emisija kao i punjenje 22 milijarde pametnih telefona ili upotreba energije za 22.000 domova. Tu su i ukrasne trake - ako bi svaka porodica ponovo iskoristila 60 cm ukrasne trake, bilo bi dovoljno da se zaveže mašna oko planete, prenosi portal Ekapija.


Ne treba zaboraviti ni praznična svetla koja troše energije koja je dovoljna za napajanje strujom 400.000 domaćinstava tokom cele godine.

Povećanom otpadu doprinosi i neracionalna onlajn kupovina i potrošačka groznica. Prema proceni Nacionalne trgovinske fondacije, u januaru prošle godine, 8.75 miliona paketa je vraćeno, a mnogi od njih uopšte ne završavaju u radnjama, već na deponijama.

Šta možete da uradite kako biste smanjili otpad tokom praznika:

- Planirajte obroke u skladu sa brojem gostiju i ne preterujte sa pripremom namirnica


- Koristite staru prazničnu dekoraciju ili napravite ukrase sami

- Umesto kupovine odeće, uplatite bližnjima školu jezika ili plesa, teretanu

- Poklone upakujte u novinski papir ili u višekratne cegere

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR