Glas Javnosti

HEROJ SA KOŠARA DOBIO ULICU – pored stadiona na kojem je igrao fudbal

Društvo
Autor: Glas javnosti

Radoš Cerović, pripadnik 63. padobranske brigade, poginuo je u 20. godini u reonu Košara.

Ime mladog vojnika i junaka sa Košara u ratu za odbranu Kosova i Metohije 1999. Radoša Cerovića zauvek je ušlo u istoriju Leskovca jer je i zvanično jedna ulica ponela njegovo ime, i to najlepša i upravo završena ulica u Leskovcu, ona što ide pored takođe velelepnog stadiona.

Prisustvali su roditelji Radoša Cerovića, brat i njegova porodica, rodbina, prijatelji, komšije, fudbaleri FK Dubočice sa kojima je igrao, kao i pripadnici Udruženja veterana 63. padobranske brigade i pripadnici 63. padobranske brigade, te zamenica gradonačelika Lidija Dimitrijević, direktor JP Urbanizam i izgradnja Novica Nikolić i drugi predstavnici lokalne samouprave.

„Radoš Cerović je bio vojnik 63. padobranske brigade i po ugledu na svog brata koji je godinu dana ranije služio u brigadi 1998. godine se prijavio i služio kao vojnik u elitnoj jedinici naše vojske. Kao najbolji vojnik svoje jedinice dobrovoljno se javio da učestvuje u akciji izvlačenja tela poginulog načelnika Štaba padobranske brigade, potpukovnika Gorana Ostojića i tom prilikom, nažalost, je izgubio svoj život,“ – kazao je pukovnik Vladimir Stojanović koji se obratio ispred 63. padobranske brigade.

On je dodao da otvaranje ove ulice baš u ovom trenutku ima veliku simboliku – 25 godina od pogibije druga, Radoša Cerovića, otvara se ulica pored stadiona i kluba FK Dubočica, u kom je trenirao i za koji je igrao, i gde je vreme provodio igrajući fudbal koji je veoma voleo. Rekao je i da simbolike ima u tome što baš ova ulica izlazi na ulicu pokojnog kapetana Bojana Denića, koji je, igrom slučaja, istog dana kada i Radoš, izgubio svoj život izvršavajući svoje borbene zadatke na Kosovu i Metohiji.

Nakon postavljanja table, obratio se i otac Radoša Cerovića, Dragoje Cerović.

„Zahvaljujem se i svim prisutnima koji su došli ovde da se još jednom podsetimo našeg mladog heroja koji je izgubio život u 20. godini u reonu Karaule-Košare. Posebno bih se zahvalio veteranima 63. padobranske brigade na čelu sa predsednikom Udruženja veterana pukovnikom Vidojem Kovačevićem i njegovim zamenikom Anđekovićem i prisutnim starešinama 63. padobranske elitne brigade. Još jednom svima hvala.“

Vrednost radova na ovoj saobraćajnici dužine 560,49 metara 95.989.771 dinar.

Podsetimo, ime Radoša Cerovića, jednog od mnogih koji su svoj život ostavili u gudurama prema Albaniji, šira javnost čula je kada je on dobio ulicu u Nišu. U anketi portala Jugmedie u kojoj se biralo moguće ime za novi stadion u Leskovcu, uvrstili smo ime Cerovića, junaka, a među 11 imena. Nenadano, njegovo ime je izbilo prvo u anketi, koja je imala preko 3.000 glasača za dva dna.

Taj predlog nije prihvaćen, niti je naša namera bila da sugerišemo vlastima, već da ispitamo javno mnenje. Kasnije se neformalno čulo da je ovo srpsko ime i prezime teško za izgovaranje budući da će se na stadionu igrati i evropske utakmice. Međutim, gradske vlasti obećale su odmah da će Radoš Ćerović dobiti jednu ulicu u svom gradu.

Roditelji i rodbina imali su pomešana osećanja.

„Mešala se radost sa tugom. Bol roditelja nikada neće prestati ali su srećni što se neko setio mladog vojnika koji je dao život za domovinu, a posebno su bili ponosni što je ploča sa njegovim imenom na najlepšoj ulici u Leskovcu“, pričaju najbliži Radoševi rođaci, piše Jugmedia.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR