Glas Javnosti

Градимо болнице, школе, водоводе...

Društvo
Autor: novosti.rs

Држава има спремне пројекте који би требало да ублаже негативне економске ефекте вируса. На располагању 200 милиона евра. Нове цеви за воду у 27 општина

Премијерка Ана Брнабић најавила је прошле недеље да ће додатне 24 милијарде динара, што је више од 200 милиона евра, Влада Републике Србије да уложи у капиталне инфраструктурне пројекте како би стимулисала привредни раст и убрзала имплементацију програма "Србија 2025". Образложено је да је та одлука, која ће омогућити већи раст грађевинарства и инвестиција, донета са циљем ублажавања негативних ефеката на нашу привреду и економију због ширења вируса корона. Велики број пројеката је већ спреман, а финансирање њихове реализације одвијаће се преко владине Канцеларије за управљање јавним улагањима.

Како "Новости" сазнају, планирано је да се средства утроше за реконструкцију објеката Ургентног центра, Клинике за неурохирургију КЦС, ГАК у Вишеградској, општих болница у Пироту, Кикинди, Горњем Милановцу, као и великог броја домова здравља, школа и институција социјалне заштите. Спремни су и пројекти за замену дотрајалих, претежно азбестних цеви и за смањење губитака у системима за водоснабдевање у 27 општина.

Ширење канализационе мреже почеће од изградње постројења за прераду отпадних вода.

Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима, истиче, за "Новости", да локалне самоуправе у континуитету раде на припреми пројеката из сектора здравља, просвете и социјалне заштите, а сада су додатно мотивисане да их што пре заврше:

- Када су у питању јавни објекти, у овом тренутку постоји 41 пројекат, за систем водоснабдевања 27, а за постројења за прераду отпадних вода 30. За другу фазу реконструкције Ургентног центра већ је расписана набавка за извођење радова. Предвиђени су доградња пријемног дела, реконструкција дела зграде у којем је смештена дијализа...

Према његовим речима, за Клинику за неурохирургију КЦС у току је припрема набавке, а планирани су реконструкција и опремање целог операционог блока. Код водоснабдевања предвиђено је, како наводи, да се старе, претежно азбестне цеви замене новим и да се уведе аутоматизација која ће омогућити да се у реалном времену прати функционисање система:

- Ту нам је циљ да се смањи губитак воде који у великом броју општина износи од 60 до 70 одсто. Такво је стање у системима за водоснабдевање и то је проблем који "нападамо" у првој фази.

Пројекти канализационе мреже су у припреми од јесени, али су они веома комплексни и за њихову израду је потребно више времена.

- Очекујем да ће ове године почети реализација једног дела тих пројеката - истиче наш саговорник. - Ту се прво граде постројења за прераду отпадних вода са примарном мрежом, а онда следи секундарна инфраструктура, која укључује реконструкцију постојеће мреже и њено ширење.

Додаје да су ови радови планирани, између осталог, у Бачу, Димитровграду, Доњем Милановцу, Ражњу, на Дивчибарама, у Белој Паланци, Бабушници, Сурдулици и Великом Градишту.

Предвиђена је и реконструкција или опремање великог броја школа, у Апатину, Београду, Великој Плани, Кикинди, Кули, Лучанима, Новој Вароши, Новом Пазару, Параћину, Сечњу, као и другим местима. Од институција из сектора социјалне заштите ту су, поред осталих, и Завод за збрињавање одраслих лица у Крагујевцу и Геронтолошки центар у Панчеву. Планирани су и радови за велики број здравствених установа.

ВОДОСНАБДЕВАЊЕ

ПРОЈЕКТИ за систем водоснабдевања, који обухватају замену старих цеви и аутоматизацију процеса, спремни су за 27 општина: Лапово, Ћуприја, Рача, Лучани, Апатин, Лозница, Крушевац, Горњи Милановац, Мали Иђош, Кнић, Вршац, Ада, Мали Зворник, Крагујевац, Владичин Хан, Врање, Крупањ, Лајковац, Прибој, Трстеник, Бела Паланка, Врбас, Ужице, Тутин, Јагодина, Бор и Суботица.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR