Glas Javnosti

GORIVO U SRBIJI POJEFTINJUJE ZA TRI NEDELJE? Sunovrat cena na svetskom tržištu, pa nova poskupljenja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ukoliko bi se na globalnom nivou zadržao pad cena sirove nafte, gorivo u Srbiji bi moglo da pojeftini za tri do četiri nedelje.

Nakon velikog pada cena za više od deset odsto prošlog petka, u ponedeljak je došlo do poskupljenja sirove nafte za oko četiri procenta, pa je Brent koštao 76 dolara.

Prvobitni sunovrat cena izazvala je nova varijanta koronavirusa i strah od obnovljenih globalnih ograničenja putovanja, koji bi mogli da poremete oporavak tržišta nafte.

Kretanja na svetskom tržištu se odloženo manifestuju na cene goriva u našoj zemlji, ali i u svim zemljama regiona i Evrope. Efekat pojeftinjenja moguće je da će se u Srbiji osetiti za oko mesec dana.

- Pitanje je koliko će se zadržati ovakvo kretanje nafte, ali možemo biti zadovoljni i ako ne dođe do daljeg poskupljenja derivata u Srbiji. Treba imati u vidu i da se efekat pojeftinjenja sirovine na berzama sporije odražava u maloprodaji goriva. S druge strane, kada dođe do poskupljenja, ta promena stigne brže na pumpe - ističe Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca, a prenose Novosti.

Sa benzinskih pumpi ocenjuju da je teško prognozirati kada će gorivo u maloprodaji pojeftiniti i da sve zavisi od velikih sistema na našem tržištu, kao i da, čim konkurencija spusti cene, nikom drugom neće odgovarati da drži skuplje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR