Glas Javnosti

GORIVO NE PRESTAJE DA POSKUPLJUJE: Nove cene već narednih dana, a evo koliko će koštati posle Nove godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene goriva na srpskim pumpama stalno rastu, a novo poskupljenje se očekuje već narednih dana.

Stručnjaci najavljuju da se trend poskupljenja goriva neće zaustaviti, te da je realno očekivati novu korekciju već narednih dana jer je zabeležen skok cene sirove nafte po barelu. Na američkoj berzi je nakon poslednjeg zatvaranja trebalo izdvojiti 84,51 dolar, a na londonskoj 86,17 dolara.

 Na pumpama u Srbiji, cene goriva su skočile prethodne nedelje, pa je sada za litar benzina potrebno izdvojiti 164,18, a dizela 168,52 dinara.

Cene goriva rastu na svetskom tržištu, a ako je suditi po stavovima zemalja OPEKA, trend rasta bi mogao da se nastavi, pa je gotovo izvesno da bi u prvom kvartalu naredne godine sirova nafta mogla da dostigne cenu od 100 dolara po barelu. Zalihe nafte su na najnižem nivou, a dalja poskupljenja vrlo su izvesna i za našu zemlju. Postoje procene koje kažu da bi iza Nove godine na srpskim pumpama gorivo moglo da bude skuplje bar za još šest dinara.

Stručnjaci iz Srbije navode da je situacija alarmantna jer je brzina rasta prethodnih dana bila najveća do sada.

SKUPO VAM GORIVO? To je samo subjektivni osećaj

SKUPO VAM GORIVO? To je samo subjektivni osećaj

- Ovakve cena nisu bile još od 2010. godine, kada je barel bio 100 dolara, naveo je Mićović, ocenjujući da posle ovako naglog skoka sledi blagi pad cene. Probijena je barijera od 80 dolara po barelu pa se beleže svuda poskupljenja derivata. Postavlja se pitanje kako će se takva situacija odrazziti na cene na našim pumpama. Takva situacija je od posebno izražena u poslednjih 50 dana, odnosno evidentirana je od 22. avgusta do 12. oktobra.Podacvi pokazuju da je prosečna cena sirove nafte za 58 odsto viša ove godine nego prošle. Brzina promene cene nafte je najveća sada jer ako izuzmemo jednu epizodu iz 2018. godine, ova cena nije bila još od 2010, 2011. kada je bila 100 dolara po barelu - rekao je nedavno generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, Tomislav Mićović, a preneo Blic.rs

Američka investicijska banka Goldman Sachs saopštila je da bi snažan oporavak globalne potražnje za naftom mogao dovesti do toga da cena na londonskom tržištu do kraja godine ode iznad prognoziranih 90 dolara po barelu, što bi značilo da je gotovo izvesno da će se nastaviti i poskupljenja goriva.

Ukoliko se ovakav trend nastavi, vožnja automobila ponovo bi mogla da postane luksuz bogatih

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR