Glas Javnosti

GODIŠNJICA SMRTI MIRE MARKOVIĆ: Slobina udovica preminula na SIMBOLIČAN DATUM!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na današnji dan pre dve godine preminula je Mirjana Marković,udovica bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Mirjana Marković, supruga nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije, Slobodana Miloševića, preminula je 14. aprila 2019. godine i to na dan kada je 2000. godine mitingom u Beogradu započeta koordinirana akcija za demokratske promene u zemlji. 

Tim protestima, "Stop teroru -  za demokratske izbore", praktično je započeo pad Slobodana Miloševića s vlasti, što će se i desiti posle septembarskih izbora i petooktobarskih protesta iste godine.

Oko 300.000 hiljada ljudi naslo se tada na ulicama u centru Beograda kako bi podrzali ujedinjenu opoziciju u njenom prvom zajedničkom nastupu. Demonstranti, predvođeni predsednikom Srpskog pokreta obnove, Vukom Draškovićem, kao i nekoliko hiljada predstavnika "Otpora", okupili su se na Trgu republike.

yt

Građani su nosili veliki broj transparenata, a jedan od njih bio je "I ja sam za promene, ali mi ne da žena!" koji se odnosio upravo na Markovićevu i njen uticaj na političke odluke u zemlji.

Kolone su se tog dana slivale ka Trgu, prenosili su mediji tada, a oko 14,45 časova iz pravca Brankove i Prizrenske ulice stiglo je nekoliko hiljada predstavnika „Otpora“, za njima i članovi SPO Požarevca koje su građani burno pozdravili.

Nekoliko minuta pre početka mitinga Knez Mihailovom ulicom prošao je i predsednik SPO Vuk Drašković, što je izazvalo pravu buru oduševljenja njegovih pristalica, koji su ga pozdravili povicima i paljenjem baklji, zvucima truba i pištaljki…

Opozicija je tada sa govornice zatražila "što skorije raspisivanje vanrednih demokratskih izbora na svim nivoima i zaustavljanje nasilja i terora Miloševićevog režima".

Netrpeljivost između vladajuće koalicije i opozicije rasla je te 2000. godine iz dana u dan, a kulminaciju doživljava posle izbora koji su održani 24. septembra iste godine.

Mirjana Marković preminula je 14. aprila 2019. godine u 77. godini u Moskvi usled komplikacija izazvanih upalom pluća, koju je dobila nakon dve operacije.

Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković položena je 20. aprila 2019. godine u zajedničku grobnicu ispod lipe pored supruga Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije, u dvorištu njihove kuće u Požarevcu.

Na sahrani nije prisustvovao niko od članova uže porodice, od sina Marka i ćerke Marije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR