„Iz perspektive rizika od biljnih štetočina, ova biljka se može bezbedno uzgajati i koristiti“, navodi agencija u saopštenju.
Odobrenje pomera ljubičasti paradajz jedan korak bliže širokoj distribuciji. Pored svoje jedinstvene boje, ljubičasti paradajz takođe ima zdravstvene prednosti i duži rok trajanja od crvenog paradajza baštenske sorte, tvrde naučnici piše Telegraf Biz
A new, genetically modified #purple #tomato may hit the grocery market stands https://t.co/fSYR9ZJfxS pic.twitter.com/cbaGfCfpqq
— Tim @ Psychsoftpc (@Psychsoftpc) September 18, 2022
Paradajz je razvio tim naučnika, uključujući britansku biohemičarku Keti Martin. Martinova je radila na proizvodnji pigmenta u cveću više od 20 godina, rekla je za CNN. „Želela sam da pokrenem projekte u kojima bismo mogli da pogledamo da li postoje zdravstvene koristi za ovu konkretnu grupu pigmenata“, rekla je ona.