Glas Javnosti

GMO LJUBIČASTI PARADAJZ USKORO NA PIJACAMA : Ima isti miris kao crveni, čak i ukus

Društvo
Autor: Glas javnosti

USDA je odobrila genetski modifikovani ljubičasti paradajz, otvarajući put jedinstvenom voću koje će se sledeće godine prodavati u američkim prodavnicama.

„Iz perspektive rizika od biljnih štetočina, ova biljka se može bezbedno uzgajati i koristiti“, navodi agencija u saopštenju.

Odobrenje pomera ljubičasti paradajz jedan korak bliže širokoj distribuciji. Pored svoje jedinstvene boje, ljubičasti paradajz takođe ima zdravstvene prednosti i duži rok trajanja od crvenog paradajza baštenske sorte, tvrde naučnici piše Telegraf Biz


Paradajz je razvio tim naučnika, uključujući britansku biohemičarku Keti Martin. Martinova je radila na proizvodnji pigmenta u cveću više od 20 godina, rekla je za CNN. „Želela sam da pokrenem projekte u kojima bismo mogli da pogledamo da li postoje zdravstvene koristi za ovu konkretnu grupu pigmenata“, rekla je ona.

Pigmenti koji su privukli Martinovu su antocijanini, koji borovnicama, kupinama i patlidžanima daju bogate plavo-ljubičaste nijanse. Uz sredstva nemačkog konzorcijuma, odlučila je da napravi paradajz koji je bio bogat antocijaninima, nadajući se da će „povećati antioksidativni kapacitet“ plodova.

Upoređivanjem običnog paradajza sa modifikovanim ljubičastim paradajzom, ona bi mogla lako da identifikuje da li su antocijanini povezani sa nekim specifičnim zdravstvenim prednostima.


Da bi napravili ljubičasti paradajz, naučnici su koristili faktore transkripcije da bi pokrenuli paradajz da proizvede više antocijanina, stvarajući živahnu ljubičastu boju.

Martin i njene kolege objavile su prve rezultate svog istraživanja 2008. godine. Rezultati su bili "zapanjujući", rekla je ona. Prema studiji, miševi koji su jeli ljubičasti paradajz živeli su oko 30% duže od onih koji su jeli normalan paradajz.

A 2013. Martinova i njene kolege objavili su studiju koja je otkrila da ljubičasti paradajz ima dvostruko duži rok trajanja od njihovih crvenih rođaka.

Osnovala je potom kompaniju Norfolk Plant Sciences da bi ljubičasti paradajz izbacila na tržište.

Odobrenje FDA i komercijalizacija su sledeći koraci.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR