Glas Javnosti

GAZDE TRAŽE BERAČE I TOKOM ZIME: Da li znate da postoji novembarska malina?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ako vas put navede u ariljsko selo Mirosaljci ovih hladnih i maglovitih novembarskih dana, dočekaće vas neverovatna slika. U malinjaku Dragana Milijanovića grane su se savile od roda crvenog zlata, a zasadi su puni berača.

Nije u pitanju nikakvo čudo prirode niti cvetanje kad mu vreme nije, što je bio slučaj prethodnih dana kod pojedinih domaćina. Dragan je u maju ove godine namenski posadio sortu koja rađa kasnije, a berba kreće od septembra i traje sve do prvih većih mrazeva.
- Pod ovom sortom imam površinu od oko jednog hektara. Odlučio sam se za nju prvenstveno zbog radne snage. Imam i zasade vilameta i borovnice i sve to rađa tokom leta skoro u isto vreme traje berba, pa ne bi mogli sve da postignemo na vreme, određena količina roda bi verovatno propala. Zato eurosadira se bere sada u novembru, tada nije teško naći radnike, jer su skoro svi sezonski poslovi završeni. Iako oni koji nisu upućeni misle da je sa krajem leta kraj i sa malinama, u našem slučaju to nije tako - rekao je Dragan za Rinu, a prenosi Telegraf.

Ovo sorta može se pohvaliti izvrsnim karakteristikama i otpornošću na bolesti. Bere se brže, a ima ukusne plodove koji dugo zadržavaju svežinu.
Voćar iz Mirosaljaca zadovoljan je rodom ove prve godine i kaže da se količina roda po jednom hektaru u idealnim vremenskim uslovima kreće oko 15 tona.
- Deo predajemo u svežem stanju, a drugi deo predajemo u hladnjače koje se inače bave otkupljivanjem malina i u letnjem periodu. Zadovoljan sam potražnjom, ali i otkupnom cenom koja sada iznosi 510 dinara. Berači su plaćeni po satu 330 dinara, jer je u novembru jako diskutabilno kad će početi, a kad završiti sa berbom zbog vremenskih uslova. Naravno, imaju obezbeđen smeštaj i hranu - ističe Dragan.
Ovaj malinar dodaje da je bolji rod i veća zarada ipak kad su u pitanju klasične sorte poput vilameta, ali svakako se ne žali ni na ovo novembarsko zlato koje zaradu donosi u kasnu jesen.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR