Glas Javnosti

GAJI KRAVE, KOZE, OVCE… I OPSTAJE, UPRKOS TEŠKOĆAMA: Evo čega se pribojava mladi srpski stočar

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svoje sadašnje stado krava bukvalno je zapatio od tri dedine simentalke koje je zatekao u staji.

Kišu koja ovih dana gotovo neprestano pada u vranjskom kraju mnogi ratari  nazivaju berićetom. Iako zna da su u pravu, tridesetpetogodišnji stočar Danijel Mihajlović, iz sela Gornje Žapsko, kod Vranja, međutim, stalno moli Boga da stane kako bi završio započete poslove oko prikupljanja sena za svoje stado krava od dvadesetak grla, petnaest koza francuske alpine i 30 ovaca rase virtemberg.

To mu, međutim, još više otežavaju atarski putevi koji su blatnjavi i puni vode tako da njima ne može ni traktorom da se kreće. U celoj toj situaciji njega izuzetno raduje činjenica da se njegov kukuruz, koga je zasejao početkom aprila meseca, nalazi u izuzetno dobrom stanju pa stoga očekuje da bude još bolji posle prihranjivanja i tretiranja protiv širokolisnih korova.

Ovako dobro odgajene biljke on je dobio uz pomoć savetodavaca vranjske Poljoprivredne službe pa otuda očekuje i dobre prinose. Takvi prinosi su mu postali prioritet otkako je pre deset godina, po povratku iz Slovačke, počeo intenzivno da se bavi poljoprivredom, čuva krave, koze i ovce.

Nije trošio na nove zgrade za stoku. Koristi dedine, jer su naši stari znali kada je životinjama hladno, a kada vruće.


Svoje sadašnje stado krava bukvalno je zapatio od tri dedine simentalke koje je zatekao u staji. Umnožavao ga je veštačkim osemenjavanjem i tako došao je do kvalitetnih grla.

„Njih 15 muzemo i predajemo mleko Mlekari „Zlatiborac“ koja nam je po sklapanju ugovora dala laktofriz na korišćenje i mleko u početku isplaćivala na svakih petanest dana“, tvrdi ovaj stočar.

On ističe da je dok mu je mlekara isplaćivala novac za mleko na ovaj način redovno uzimao koncentrat za krave u poljoprivrednoj apoteci, ali da je prestao kada su zakašnjenja počela da budu sve veća.


Iako situacija u ovoj poljoprivrednoj grani i dalje teška uprkos tome što je Vlada usvojila neke od zahteva poljoprivrednika posle poslednjih protesta, ovaj mladi stočar nema nameru da odustane od stočarstva. Kaže da ima uslova i da poveća svoje postojeće stado krava jer ono punih šest meseci provodi na paši.

“Ovoliku stoku ne bih mogao da čuvam bez pomoći supruge, oca, majke i brata”, kaže Danijel ističući da njegova majka proizvodi prvoklasni sir od kozjeg mleka koga obožavaju njihove mušterije. Ovce ne muzu i sve mleko ostavljaju jaganjcima.

“S obzirom da se krave više ne uzgajaju po našim selima bojim se da će jednog dana mlekare prestati da otkupljuju mleko i od nas koji ih još uvek držimo u štali”, dodaje na kraju ovaj mladi entuzijasta.

Ipak, dodaje, ukoliko se to i desi odmah će se preorijentisati na tov bikova, jer u svom kraju može da nađe kvalitetnu mušku telad koja se prodaju po ceni od od 5 do 5,2 evra po kilogramu žive vage, a žensku po ceni od 4,6 do 4,8 evra, dok se steona krava simentalske rase može kupiti minimum za 1.600 evra, piše JuGmedia.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR