Glas Javnosti

FRANCUZ PODIGAO UZBUNU! Srbi, Bošnjaci i Hrvati vam otimaju imovinu u Bosni

Društvo
Autor: Glas javnosti

Oko 400.000 Srba, koji su morali tokom rata da napuste svoju dedovinu, ima imovinu u Federaciji BiH, a u mnogim slučajevima se kao vlasnik upisuju država, kanton ili opština, ili čak nesavesni komšija, upozorio je Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

On je pozvao prognane Srbe da provere da li se ta imovina i dalje vodi kao njihovo vlasništvo. Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu je pre dva meseca pokrenula kampanju informisanja raseljenih Srba o usklađivanju zemljišnih i katastarskih knjiga u Federaciji.

- Preko medijske kampanje, informisanja naše mreže ambasada i konzulata, eparhija SPC u dijaspori i društvenih mreža, doprli smo do ljudi koji su u zemljama gde je dijaspora iz Bosne mnogobrojna: u Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Kanadi, Australiji i Americi. Za dva meseca javilo nam se više od 3.000 ljudi, što je oko 70 odsto ukupnog broja onih koji su se u protekle tri i po godine javili kancelarijama za pravnu pomoć Republike Srpske - rekao je Gujon na Konferenciji o zaštiti imovinskih prava Srba poreklom iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Konferencija, održana u Novom Sadu, okupila je predstavnike institucija Srbije, Republike Srpske i 40 zavičajnih udruženja.

- Apelujem na vas i sve raseljene Srbe širom sveta, da proverite da li zemlja vaših predaka i dalje nosi prezime vaše porodice u zvaničnim registrima BiH. Ne dozvolite da ime vaše porodice bude izbrisano. Molim vas da pošaljete ove reči svojima širom sveta i zamolite ih da proslede dalje. Ta informacija treba da stigne do svakog Srbina poreklom iz Federacije BiH - poručio je Gujon.

Uprava je, prema njegovim rečima, na društvenim mrežama informisala 1.800.000 Srba u svetu, a njen promotivni sadržaj deljen je više od 10.000 puta.

- Vlasnička prava ne zastarevaju, pa može da se pokrene tužba, ali ona košta i novca i vremena. Stoga je i ovaj događaj jedan od načina da ukažemo da neželjeni troškovi mogu da se izbegnu ako se svi zainteresovani informišu i reaguju blagovremeno - zaključio je Gujon.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR