Glas Javnosti

FENOMENALNO OTIKRIĆE! Pronađen grad iz 4. veka kod Kragujevca

Društvo
Autor: Glas javnosti

U blizini Batočine nalazi se novo arheološko nalazište, u neposrednoj blizini postojećeg nalazišta, poznatog Jarinog grada.

Na početku istraživanja arheolozi su pretpostavili da je u pitanju naseobina iz srednjeg veka, međutim kako su radovi odmicali shvatili su da je u pitanju znatno starije naselje i objekti. Kroz taj arheološki potez, kažu jedan veoma veliki grad arheolozi iz tog kraja provest će posetioce i ukazati na neke tajne tog grada.


"U rimsko doba, kako su najnoviji nalazi potvrdili najranije je četvrti vek. U šestom veku, pošto imamo i nalaze iz šestog, sedmog veka, očekivali smo i to, i to je nađeno ovde i to su uglavnom nalazi koje mi pretpostavljamo da pripadaju germanskim ratnicima koji su bili u službi Vizantijskog carstva i branili ovo utvrđenje. Tu su nađene njihove kuće i materijal iz šestog veka", rekao je Igor Đurović, arheolog i viši kustos Narodnog muzeja Šumadije.

"Kasnije, u jedanaestom veku, bugarska država ovde koristi materijal od porušenog čvrstog bedema koji brani unutrašnjost grada. Oni su iskoristili taj materijal i podigli novi bedem paralelno sa ovim, koji se zbog loše gradnje brzo srušio, tako da mi ovde sada imamo dva paralelna bedema koje pratimo i istražujemo dalje i to je poslednji period ovde", rekao je Đurović.


Kako navodi Đurović, posle toga više nema materijala, već se unutar grada razvija srpska nekropola srpskog stanovništa iz ovog kraja.

"Sigurno da je značajno zbog toga što je to jedan grad koji je dosta poznatih dimenzija, znači ima oko dva hektara, ima dosta zgrada, ima jednu crkvu i prilično velikih dimenzija, sigurno nas čeka tu još mnogo toga što cela jedna generacija tek da istražuje", zaključio je Đurović.


Glas javnosti/B01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR