Glas Javnosti

EVO ŠTA SE SVE SMATRA ZA SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE: Grljenje, fiksiranje pogledom, neslane šale...11 SLUČAJEVA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Producentkinja emisije "Dnevnica" koja se emituje na Radio-televiziji Crne Gore, Lejla Kašić javno je optužila crnogorskog muzičara Antonija Pušića, poznatijeg kao Rambo Amadeus, za seksualno uznemiravanje. Iako nije precizirala na koji način je poznati muzičar seksualno uznemiravao, producentkinja je rekla da su kamere snimile kada je Rambo nazvao "glupačom" i "ludačom".

Najnoviji slučaj otvorio je pitanje šta zapravo spada u seksualno uznemiravanje? Gde je granica gde udvaranje prelazi u uznemiravanje, a pokušaj davanja komplimenta u verbalno nasilje. Evo kako je to definisala Misija OEBS-a u Srbiji.

Prema publikaciji pod nazivom "Seksualno uznemiravanje u Srbiji", pojam seksualnog uznemiravanja je definisan kao jedan od oblika rodno zasnovanog nasilja koji se u odnosu prema ženama koristi kao instrument održavanja neravnotežnih odnosa moći.

Pored toga, seksualno uznemiravanje definisano je Konvencijom Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, odnosno Istanbulskom konvencijom. Članom 40 definisano je kao neželjeno verbalno ili neverbalno, odnosno fizičko ponašanje seksualne prirode u svrhu, odnosno uz ishod povrede dostojanstva osobe, posebno kada se stvara zastrašujuća, neprijateljska, degradirajuća, ponižavajuća odnosno uvredljiva atmosfera.


Od država članica se zahteva da preduzmu mere kojima bi se obezbedilo da ovi oblici nasilja budu predmet krivične ili druge pravne sankcije. Krivično delo predstavlja i pomaganje, podstrekivanje ili pokušaj ovakvih oblika nasilja, navodi se u narednom članu 41.

Jedanaest zlatnih pravila

Konačno, pod seksualno zlostavljanje spadaju sledeće stvari:

1. Neželjeno diranje, grljenje ili ljubljenje

2. Seksualno sugestivni komentari ili šale koje vređaju žene

3. Neprikladni pozivi za izlazak na sastanke

4. Napadna i uvredljiva pitanja o privatnom životu

5. Nametljivi i uvredljivi komentari o izgledu

6. Neprikladno posmatranje ili fiksacija pogledom koja se doživljava kao zastrašujuća

7. Slanje ili pokazivanje seksualno eksplicitnih slika, fotografija ili poklona koji su bili uvredljivi

8. Osoba se nepristojno prikazivala ženi

9. Prinuda da se gledaju ili posmatraju pornografski sadržaji protiv ženine volje 

10, Dobijanje neželjenih seksualno eksplicitnih i uvredljivih mejlova ili SMS poruka

11. Neprikladno uvredljivo napadanje na društvenim mrežama kao što je Fejsbuk ili na internetu u sobama za ćaskanje

Kao najteži oblici seksualnog uznemiravanja definisani su oblici ponašanja, odnosno radnje navedene pod 1, 2, 7, 8, 9 i 10.

Da podsetimo, Lejla Kašić je na svom Instagram profilu objavila da je na snimanju emisije doživela seksualno zlostavljanje od Ramba Amadeusa, a tim povodom oglasio se i UNICEF čiji je muzičar ambasador dobre volje, kao i urednik emisije koji je podržao koleginicu.




SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR