Glas Javnosti

EVO KAKO SE ČESTITA BAJRAM: Neka je Bog zadovoljan!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za islamske vernike danas počinje Ramazanski Bajram ili kako se još zove "Fiter Bajram", praznik koji obeležava kraj jednomesečnog posta, posle koga slede dani veselja – dani Bajrama.

Ramazanski bajram, jedan je od dva najvažnija praznika u islamskom kalendaru. Praznik počinje posebnim bajram – namazom (molitvom), kojeg obavlja cela zajednica na otvorenom prostoru koji se zove „musalla“. U velikim gradovima bajram – namaz se takođe obavlja u centralnim džamijama.

Važan element Bajrama je i njegova javna manifestacija – obavljanje namaza, lepo oblačenje, poseta rodbini i prijateljima, čestitanju usmeno ili pismeno.

Ovaj praznik obično se čestita: „Bajram šerif mubarek olsun“, što u prevodu znači: „Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen“, a odgovara se: „Allah razi olsun“, što u prevodu znači: „Neka je Bog zadovoljan“.


Početak Bajrama označava i početak širenja radosti i sreće u porodici. Tokom dana Bajrama se jede u znak obožavanja Alaha, dok su vrste hrane koje karakterišu ovaj praznik sarme i baklave.

Sastavni deo praznika su i posete porodici i rodbini, a deca dobijaju slatkiše ili poklone. Praznuje se tri dana.

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze groblja, pa se ujedno obeležava i kao Dan šehida (palih boraca).

Treći dan predviđen je za druženje sa prijateljima i poznanicima, a u tradiciji je ukorenjeno da se sklapaju prijateljstva.

Ramazanskom bajramu prethodi 29 ili 30 dana posta, tokom kog su se vernici uzdržavali od hrane i pića od izlaska do zalaska sunca, kao i loših misli i dela.

Glas javnosti/N1

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR