Glas Javnosti

EKOLOŠKI USTANAK: Ako do izbora ne ukinemo uredbu Vlade - Rio Tinto će nastaviti da proteruje građane i otkupljuje njihovu zemlju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pokret Ekološki ustanak pozdravlja, kako su saopštili, "zaokret NVO Kreni-Promeni ka onome što su osnovni zahtevi svih ekoloških organizacija mesecima unazad, a to je da se ukine uredba Vlade Srbije o prostornom planu za projekat Jadar i da se sve potpisano stavi na uvid javnosti.

„Takođe, pozdravljamo inicijativu za moratorijum, jer to je ideja koja dugoročno može rešiti pitanje eksploatacije jadarita tj. litijuma. Međutim na sastanku pravno-ekspertskog tima u kojem učestvuju naši istaknuti profesori, ekolozi i pravnici, a koji smo organizovali u decembru, upravo je istaknuto da je problem sa ovom inicijativom dužina procedure, tačnije vreme kada bi taj moratorijum mogao stupiti na snagu.“, naveo je Ekološki ustanak, a prenosi N1.

Taj pokret dodaje da stoga treba postaviti kratkoročne ciljeve – ukidanje uredbe Vlade, a srednjeročno – vraćanje nelegalnog Prostornog plana Republike Srbije na ponovno pisanje i tako sprečiti četrdesetak novih rudnika, šest termoelekrana i „ko zna još kakve zločine nad prorodom i ljudima“ i dugoročno – „promeniti postojeće zakone (rudarstvo i geološka ispitivanja) i pisati nove zakone tipa moratorijum na iskopavanje litijuma ali i borata, što je izuzetno važno“.

Po zakonu, narodnu inicijativu skupštinsko telo prvo treba da verifikuje, što traje oko 15 dana, pa kada predsednik Skupštine Ivica Dačić to odobri, onda se tek ide na skupljanje potpisa.

"A tek onda skupština može da se izjasni o njoj. A ova Skupština se raspušta 45 -60 dana pre 3. aprila, što znači da je skoro nemoguće da se sve to stigne za ovaj saziv Skupštine, naravno, osim ako vlast ima interes da ove procedure ne ubrza", navodi Ekološki ustanak.

Taj pokret, međutim, dodaje da Iako je podržava i pomoći će njeno donošenje, "narodna inicijativa je na predugačkom je štapu i ne sme služiti kao zamagljivanje postojećih zahteva i protesta".

"Moramo se sada svi ujediniti da do izbora ukinemo uredbu Vlade – inače će Rio Tinto nastaviti da proteruje građane i otkupljuje njihovu zemlju, a verovatno dobiti i građevisnku dozvolu, čim prođe rizik za vlast", ocenjuje Ekološki ustanak.

BONUS VIDEO: Poznati reditelj priča šta je predvidelo smrt legendarnog pevača

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR