Glas Javnosti

DRŽAVA NADOKNAĐUJE TROŠKOVE: Španija započela najveće testiranje skraćenja radne nedelje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Španska vlada pokrenula je novi projekat kojim će u naredne dve godine testirati smanjenje radne nedelje na četiri dana u malim i srednjim preduzećima.

Kako prenosi Rojters, špansko Ministarstvo industrije najavilo je da će firmama za te namene biti osigurano 10 mil EUR.

- Država je spremna da nadoknadi firmama dodatne troškove, ako do njih uopšte dođe. Ako model bude uspešan, onda se može uvesti u celoj zemlji. Projekat će se testirati u toku dve godine u firmama koje traže reforme rada koje mogu da generišu produktivnost koja kompenzuje troškove plata tamo gde se plate ne smanjuju - navodi se, prenosi portal Ekapija.


Poslednjih godina nekoliko velikih španskih kompanija, uključujući telekomunikacijskig diva Telefonicu i modnu grupu Desigual, testiralo je model četvorodnevne radne nedelje. Ali u industriji je napravljen mali broj takvih testova, a tamo gde su testirani obično je dolazilo do smanjenja plata.

- Čak i pre ovog eksperimenta, Telefonica je ponudila zaposlenima prelazak na četvorodnevnu radnu nedelju uz 12 posto smanjenu platu. Drugi španski koncern, El Sol, izvestio je 2021. da je prelazak na četvorodnevnu radnu nedelju uz zadržavanje iste plate povećao performanse kompanije, produktivnost zaposlenih i zadovoljstvo klijenata - ističu španski mediji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR