Glas Javnosti
posta

SVE ZBOG KRIZE: Nemačka i Španija planiraju nastavak gradnje gasovoda preko Pirineja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kako bi ublažile energetsku krizu Nemačka i Španija razmatraju nastavak izgradnje gasovoda kroz Pirineje. Radovi na ovom gasovodu zaustavljeni su 2017. godine iz ekonomskih razloga. Ove države, uprkos protivljenju Francuske, rade na akcionom planu da do 2025. godine gasovod "Mid-Kat" bude završen i pušten u rad.

Dugoročni plan je da kroz gasovod u nekom trenutku u budućnosti bude pušten i vodonik dobijen iz obnovljivih izvora energije.

Nemački kancelar Olaf Šolc i španski premijer Pedro Sančez izričito se zalažu za završetak radova na ovom gasovodu, prenosi agencija dpa. Oni su se sastali nakon što se Vlade Nemačke i Španije nisu složile oko drugih mogućih mera za rešavanje energetske krize.


Španija je podržala pozive unutar Evropske unije za zajedničko zaduživanje kako bi pomogla bloku od 27 zemalja da zajedno prebrodi energetsku krizu i ograniče cene gasa. Nemačka, koja se usprotivila ovim merama, iskritikovana je jer opredelila paket pomoći od 200 milijardi evra.

- Izgradnja dovoljno velikog gasovoda koji će biti spreman i za distribuciju vodonika preko Pirineja, koji će biti operativan od 2025. godine je od najveće važnosti za postizanje zaista snažnog unutrašnjeg energetskog tržišta unutar EU, ubrzanje zelene tranzicije i jačanje strateške autonomije EU - piše u akcionom planu, prenose svetski mediji, piše portal Ekapija.


Gasovod "Mid-Kat" treba da ide od Barselone, preko Pirineja, pa do konektora na francusku mrežu u južnofrancuskoj opštini Barbera. U Španiji je gasovod postavljen do Ostalrika, 106 kilometara južno od granice, a u Francuskoj nedostaje oko 102 kilometra.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR