Glas Javnosti

DRAGULJ AUKCIJE: Hitlerov sat prodat za milion evra (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na aukciji u SAD prodat je sat za koji se smatra da je pripadao Adolfu Hitleru. Proizvođač sata je kompanija „Huber“, a na satu su ugravirani inicijali Hitlera i kukasti krst.

Aukcijsku prodaju koju je organizovala kuća "Alexander Historical Auction"  u Merilendu, osudili su jevrejski lideri. Iz aukcijske kuće naveli su da je prodaja cilj da se sačuva istorija, piše RTS.

U katalogu prodaje navedeno je da je sat Hitler dobio kao poklon 1933. godine, a kao suvenir su ga zaplenili francuski vojnici koji su zauzeli Hitlerovu  vikendicu u Berghofu 30. maja 1945. godine.




Na aukciji se našla i haljina koja je pripadala Hitlervoj ljubavnici Evi Braun, fotografije nacističkih lidera sa potpisima, zvezde koje su nosili Jevreji u Holokaustu.

U dokumentima koje je aukcijska kuća pripremila navodi se da je nemoguće dokazati da li je Hitler nosio ovaj sat, ali da su stručnjaci zaključili da postoji apsolutna mogućnost da je pripadao Hitleru.





Na aukciji nije postignuta planirana cena od  dva do četiri miliona dolara, koja je bila očekivana po procenama stručnjaka.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR