Glas Javnosti

MAME, KONAČNO STIŽE KEŠ: Za obeštećenje 70 miliona, kraj PAKLENIH pregovora

Društvo
Autor: Glas javnosti

Posle više od 10 meseci od proglašenja neustavnom odredbe da majke dece sa invaliditetom u vreme odsustva radi nege deteta moraju da odluče da li će primati platu ili tuđu negu i pomoć, veliki broj njih još uvek nije naplatio obeštećenje.

Neujednačena procedura i različita tumačenja u pojedinim opštinama doveli su do toga da one i dalje čekaju svoj novac.

Ovaj problem, koji ima oko 200 porodica, biće rešen, obezbeđeno je 70 miliona dinara i na današnjoj sednici Vlade očekuje se usvajanje zaključka.



"Pregovori između udruženja "Mame su zakon" i predstavnika ministarstava za rad i brigu o porodici trajali su nešto duže od tri meseca" - kaže Tatjana Macura iz udruženja.

"Žao mi je što je došlo do komplikacija, jer sam o neustavnosti odredbe člana 12 ovog propisa govorila još u Skupštini, kada se on usvajao" -  kaže Tatjana Macura.



Kako naglašava sagovornica, sve je veći broj majki koje su im se javljale, jer nemaju više razumevanja, pošto mesecima unazad nisu mogle da podnesu zahteve nadležnim centrima za socijalni rad ili su nakon podnošenja odbijene i to zbog nejasne instrukcije nadležnih.

"Čekali smo odgovor nekoliko meseci, ali ništa nismo dobili. Posle toga smo predali zahtev, jedan centru za socijalni rad za obeštećenje tuđe nege i pomoći (TNP), a drugi Gradskoj upravi za naknadu zarade. Od centra je stigao negativan, a od Grada nismo nikada dobili nikakav odgovor. Zatim smo podneli nove zahteve u kojima smo detaljno objasnili situaciju i od Centra za socijalni rad smo konačno dobili rešenje kojim nam se priznaje pravo na obeštećenje za TNP, a od Gradske uprave još čekamo odgovor u vezi sa platom" - rekla je jedna od njih, 
Stanislava Pavlović iz Beograda, prenose Novosti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR