Glas Javnosti

DETALJNA PROCEDURA ZA IZDAVANJE PASOŠA I CENOVNIK: Do putne isprave možete i za DVA DANA, a za to postoji jedan USLOV

Društvo
Autor: Glas javnosti

MUP napominje da je, ukoliko građani žele da podnesu zahtev za izdavanje pasoša u zemlji, neophodno da poseduju važeću ličnu kartu Republike Srbije

Iz MUP-a ističu da je očekivano povećano interesovanje građana za izdavanje putnih isprava u periodu sezone letnjih odmora. "Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da, ukoliko im je važnost pasoša istekla ili ga nemaju, blagovremeno podnesu zahtev za izdavanje putne isprave kako bi u što kraćem roku dobili dokument i krenuli na planirani put", navodi se u saopštenju.

Kao i sva druga dokumenta, pasoš ima ograničeno vreme validnosti i treba ga produžavati u određenom vremenskom roku. Kako bismo vam olakšali celu proceduru, u daljem tekstu možete naći sve bitne informacije vezane za vađenje pasoša. Zahtev za izdavanje biometrijskog pasoša podnosi se lično u policijskoj upravi ili stanici prema mestu prijavljenog prebivališta odnosno boravišta podnosioca zahteva, odnosno u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu, pri čemu je neophodno sledeće:

  1. važeća lična karta ili ukoliko se zahtev podnosi u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, druga javna isprava iz koje se može pouzdano utvrditi identitet podnosioca zahteva;
  2. pasoš čiji je rok važenja istekao ili koji ne može služiti svojoj nameni;
  3. uplatnica generisana na portalu eUprave;
  4. nije obavezno, ali po želji podnosioca zahteva može priložiti i fotografija veličine 50x50mm ("en face" na jednobojnoj sivoj pozadini);
  5. za hitne slučajeve - dokaz koji potvrđuje razlog hitnosti postupka (u pisanoj formi).
Pasoš
foto: privatna arhiva

Nadležni organ po službenoj dužnosti, uz saglasnost stranke, pribavlja podatke iz sledećih dokumenata:

  • uverenja o državljanstvu Republike Srbije;
  • izvoda iz matične knjige rođenih, izvoda iz matične knjige venčanih, izvoda iz matične knjige umrlih.

Građani mogu i sami da pribave, odnosno da stave na uvid navedena dokumenta ukoliko im ne odgovara pribavljanje podataka po službenoj dužnosti. Napominjemo da će se podaci pribavljati po službenoj dužnosti samo ukoliko se isti nalaze u evidencijama Republike Srbije, odnosno ukoliko su građani upisani u matične knjige rođenih i evidencije državljana Republike Srbije, a koje vode nadležni organi Republike Srbije.

Dana 1. februara 2020. godine, stupila je na snagu Uredba o ceni obrasca putnih isprava, vize i troškovima dostavljanja pasoša preko diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br.8/2020), kojom je predviđeno da cena obrasca pasoša koji se izdaje u skladu sa članom 33. stav 2. Zakona o putnim ispravama iznosi 4.200,00 dinara. Navedeni novčani iznos uplaćuje se putem generisane uplatnice koja se nalazi na portalu eUprava

MUP napominje da je, ukoliko građani žele da podnesu zahtev za izdavanje pasoša u zemlji, neophodno da poseduju važeću ličnu kartu Republike Srbije. Putnu ispravu preuzeće lično podnosilac zahteva, odnosno zakonski zastupnik ili lice koje on ovlasti. Prilikom preuzimanja putne isprave, prethodni pasoš se poništava i vraća imaocu, na njegov zahtev.

Licu koje u periodu od pet godina izgubi ili ošteti dva ili više pasoša, novi pasoš se izdaje sa rokom važenja od godinu dana, osim kada lice ima regulisan boravak u inostranstvu na period duži od godinu dana. Lice koje poseduje važeći pasoš izdat sa rokom važenja od godinu dana, zahtev za izdavanje novog pasoša može podneti najranije 30 dana pre isteka roka važenja pasoša koji je izdat na godinu dana.

Pasoš Republike Srbije
foto: privatna arhiva

Rok za izdavanje pasoša

Policijska uprava, odnosno Policijska stanica u kojoj je podnet zahtev za izdavanje putne isprave dužna je da reši zahtev u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva. Ukoliko je zahtev za izdavanje putne isprave podnet u diplomatsko-konzularnom predstavništvu rok za rešavanja zahteva je 60 dana od dana podnošenja zahteva.

U izuzetno hitnim slučajevima (potreba za hitnim lečenjem u inostranstvu, obaveštenje o smrti ili teškoj bolesti člana uže porodice, neodložan službeni put) ili iz drugih opravdanih razloga, ako su uz zahtev priloženi dokazi koji potvrđuju razloge hitnosti, nadležni organ je dužan da putnu ispravu izda najkasnije u roku od 48 sati od trenutka podnošenja zahteva, cena je 9.200 dinara.

Glas javnosti / E02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR