Glas Javnosti

DECA U ŠKOLSKIM KLUPAMA OD PRVOG SEPTEMBRA: Uz propisane mere normalno se nastavlja školovanje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je kazao da je epidemiološka situacija znatno boja i da je vreme da se diskutuje o 1. septembru i polasku mališana u školu.

Radojičić je istakao da je kvalitetno obrazovanje jedan od najvažnijih činilaca uspešnosti društva i naglasio da 1. septembra u prvi razred kreće 16.500 mališana.

– Resorno Ministarstvo, Grad Beograd i ja kao gradonačelnik, daćemo sve od sebe da đaci imaju što bolje uslove za početak školske godine.

Epidemija će sigurno imati svoje fluktuacije, a zdravstveni sistem je pokazao da je fleksibilan i da može da se prilagodi različitim okolnostima.

Verujem da će obrazovni sistem biti organizovan na sličan način od 1. septembra. Roditeljima poručujem da ćemo se sigurno adekvatno pripremiti, kao i da ćemo sarađivati sa njima uoči početka nove školske godine.

Oni bi trebalo da razgovaraju sa decom o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, da im svojim primerom pokazuju kako da se štite, da nose maske i održavaju distancu.

- Кao dečiji lekar znam da će deca, ukoliko im se priđe na pravi način, sigurno dobro razumeti sve što im se kaže.

Veoma je značajno da deca nose maske u školi, da grupe dece budu manje, a da se akcenat bude na đacima koji pohađaju prva četiri razreda jer su najosetljiviji i zahtevaju najviše pažnje  – rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, od početka epidemije na odeljenju pedijatrije bolnice „Dragiša Mišović“ lečeno je 298 mališana koji su se zarazili kovidom 19.

– U skladu sa globalnim podacima i trendovima, deca su starosna kategorija koja je najmanje pogođena virusom korona, budući da se procenat u odnosu na broj ukupno obolelih kreće između dva i tri.

Deca koja obole uglavnom imaju lakše kliničke slike, a čak i u slučajevima kada dođe do težih situacija, deca se brže oporavljaju od odraslih. U Tiršovoj smo do sada imali 30-ak slučajeva, dok se trenutno troje dece zaražene virusom korona leči u ovoj ustanovi.

Imamo nekoliko slučajeva kovid-pozitivnih pacijenata i u Institutu za majku i dete, ali se i tamo lečenje obavlja bez većih problema – zaključio je Radojičić.

(Glas javnosti/Telegraf.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR