Glas Javnosti

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN PROGRAMERA: U Srbiji ih radi oko 120.000

Društvo
Autor: Glas javnosti

Danas se obeležava Međunarodni dan programera. Prema poslednjim istraživanjima broj programera u Evropi iznosi preko 5 miliona, a predviđa se porast za još milion do 2028. Srbija prati evropski trend velikog porasta potražnje za ovom profesijom, što znači da je broj od 120.000 zaposlenih u Srbiji samo trenutno stanje.

- Ova činjenica ne treba da čudi. To je dinamična profesija u kojoj se ceni trud i znanje, a nije zanemarljivo reći i da je prosečna juniorska pozicija plaćena iznad prosečnog mesečnog dohotka u Srbiji - kaže Ivan Isailović, izvršni direktor Merkle u Srbiji.
Kada je evropsko tržite u pitanju, Isailović dodaje da su najveći "uvoznici" programera nemački gradovi Berlin i Hamburg, kao i London i Roterdam, ali da se beleži i razvoj portugalske IT industrije, zbog čega sve više mladih programera svoje radno mesto pronalazi u Portu i Lisabonu.

Glavne organizacione posebnosti ove industrije su prostorna i vremenska fleksibilnost i hibridni model rada. Takozvani remote-friendly koncept je prihvaćen kod značajnog broja kompanija, a kako je u pitanju revolucija u radnoj kulturi, Isailović navodi da ne treba biti skeptičan prema promenama.
- Lično verujem da je rad od kuće jednako produktivan - kaže Isailović i dodaje da "prati i sva istraživanja ovog fenomena koja se vrše u svetu i koja potvrđuju isto".
Direktor kompanije Merkle navodi i nove tendencije u programiranju, koje poslednjih godina zanimaju i industriju i klijente, piše portal Ekapija.
PWA – progresivne web aplikacije omogućuju da svi uređaji imaju korisničko iskustvo nalik na mobilne aplikacije, koje su trenutno najpraktičnije. Za ovom tendencijom idu i čet-botovi, koji su veoma korisni za online prodavnice koje beleže nagli porast prodaje. Naravno, postoje dodatne potrebe za razvojem tehnologija koje su već decenijama u porastu, kao što su sajber sigurnost, tehnologija prepoznavanja glasa i uvek traženo unapređenje estetike – uglavnom za jednostrane web stranice, koje podržavaju ideju da je savršenstvo u jednostavnosti, navodi se u saopštenju.

Dan programera je počeo da se obeležava 2009. godine u Rusiji, a inicijativu su pokrenuli zaposleni u kompaniji Parallel Technologies. Dan za obeležavanje je simbolički izabran – svaki 256. dan u godini, jer je to broj koji označava količinu različitih vrednosti koje se mogu predstaviti 8-bitnim bajtom – najmanjom jedinicom za predstavljanje podataka na računaru.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR