Glas Javnosti

DANAS IZGOVORITE OVE REČI: SPC obeležava Svetog Simeona Persijskog, priča o njegovom životu ULIVA JEZU

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srpska pravoslavna crkva slavi sveštenomučenika Simeona Persijskog 17. aprila po crkvenom, a 30. aprila po gregorijanskom kalendaru.

Prepodobni Simeon Persijski je bio persijski episkop u 4. veku. Za vreme vladavine cara Savorija, ili Sapora, Simeon je mučen za Hrista sa dva svoja prezvitera, Avdelajem i Ananijom. Pre njih poginuo je i carev evnuh Ustazan, koji se najpre odrekao Hrista, a posle, dirnut ukorom svetog Simeona, ponovo ispovedio pred carem veru u Hrista.

Na gubilište je sa Simeonom izvedeno još oko 1000 hrišćana. Simeon se izmakao da bi bio poslednji posečen i da bi mogao hrabriti hrišćane do kraja, da se nijedan ne pokoleba. Kada je prezviter Ananija stavio glavu na panj, uzdrhtao je celim telom.A carev pristav, Fusik, koji je bio potajni hrišćanin, počeo je hrabriti Ananiju govoreći: "ne boj se starče, zatvori oči, i budi mužestven, da bi sagledao svetlost božansku!" Čim je to rekao pozvan je kao hrišćanin i caru optužen, piše Srbija Danas.

Car je i njega stavio na muke, a tako isto i ćerku njegovu, devicu Askitreju.Na kraju je i sveti Simeon posečen. Iduće godine na Veliki Petak je ubijen za Hrista i carev omiljeni evnuh Azat i sa njim hiljadu drugih vernika. Tada se car sažalio svoga evnuha, i obustavio dalje ubijanje hrišćana. Sveštenomučenik Simeon je ubijen 341. ili 344. godine.

Topar

"Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Simeone: Moli Hrista Boga da spase duše naše."

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR