Glas Javnosti

DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU! Srbija se seća postradalih u borbama za oslobođenje domovine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dan primirja u Prvom svetskom ratu u Srbiji i širom sveta biće obeležen nizom državnih manifestacija sutra, 11. novembra u 11.00 sati u znak sećanja na trenutak kada je primirje stupilo na snagu.

Dan primirja ustanovljen je u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Od 2012. godine Dan primirja u Srbiji je neradni dan.

Toga dana Srbija se sa ponosom i pijetetom seća na stotine hiljada civila i ratnika, nevino i junački postradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom četiri ratne godine - 1914. do 1918.

Kao glavni motiv za amblem tog praznika koristi se cvet Natalijina ramonda, ugrožena vrsta koja raste na istoku Srbije i na planini Nidže na najvišem vrhu Kajmakčalana, na kojoj je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.

Simblika cveta je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena - cvet je nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, a poznat je kao cvet feniks, jer čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, može da oživi, što ukazuje i na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR