Glas Javnosti
Pošta_mobilni_stiki_320x100

DA LI EU ŽRTVUJE SRBIJU ZBOG RIO TINTA? Profit u džepovima vlasti (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ruska državna televizija za međunarodnu javnost na engleskom jeziku objavila je video srpskog autora Borisa Malagurskog u kojem analizira prošlost kompanije Rio Tinto i aktuelne planove za izgradnju rudnika u dolini reke Jadar u Srbiji, u saradnji sa srpskim vlastima.

Malagurski navodi da je u istraživačkom tekstu “Corporate Watch” ocenjeno da je Evropska unija odlučila da žrtvuje Srbiju zarad njihovog programa “zelene energije”, koja, prema rečima Malagurskog, ne može da se obezbedi na zelen način.

"Corporate Watch" izveštava da je veći deo Srbije označen kao „zona žrtvovanja“ za „zelenu“ energetsku industriju.

U videu za RT Malagurski podseća da je Rio Tinto u prošlosti optuživan za uništavanje prirode, ugrožavanje života i zdravlja ljudi, izazivanje građanskog rata, pa čak i genocida, kao i da profit, koji srpske vlasti narodu koriste kao glavni argument za dolazak Rio Tinta u Srbiju, uglavnom završavao u džepovima korporacije i poslušnih vlasti.

Ali, šta to znači za lokalno stanovništvo?, pita se on i dodaje da srpski narod nije srećan zbog toga. On objašnjava da je Srbija bogata litijumom, najviše u Evropi, koji se koristi za baterije za električne automobile koji su sve popularniji u Evropi.

Dalje, Malagurski podseća na strahote koje je ova britansko-australijskaj rudarska kompana nanela Aboridžinima u Zapadnoj Australiji, kada su uklonili njihova svetilišta, kamena skloništa, zarad iskopavnja gvožđa.

- Komentar Rio Tinta da im je žao zbog toga je zaista jadan, ali ne i i opustošen kao što je Nova Gvineja, gde je Rio Tinto optužen da je uništio prirodno okruženje, reka u kojoj nema života. Samo deca se kupaju, posle čega imaju otvorene rane na telu - podseća on.

Navodeći strahote koje je ova zemlja preživela zahvaljujući rovarenju Rio Tinta, a sve uz dozvolu lokalnih vlasti, Malagurski se pita ima li Srbija razloga za brigu.

Malagurski objašnjava da je Srbija bogata litijumom, najviše u Evropi, ko ji se koristi za baterije za električne automobile koji su sve popularniji u Evropi.

- Nema zelene energije, 65 odsto prirodnih izvorišta vode bude uništeno, kao i drugi oblici priodnog okruženja, i terajući lokalno stanovništvo da napuste domove svojih predaka - navodi Malagurski.

On upozorava da je Evropska unija zacrtala da do 2030. godine na svojim drumovima želi 30 miliona električnih vozila, kao i da je jadarit na kućnom pragu evropske automobilske industrije.

- Ja sam apsolutno za zelenu energiju. Ali ako do nje ne možemo da dođemo na zelen način, odnosno, bez uništavanja životne sredine Zapadne Srbije, to mi zvuči kao izazivanje jednog raka da bi se izlečio drugi rak - navodi Malagurski i dodaje da “Nemačka ima najveća nalazišta litijuma na svetu, ali ga ipak ne iskopavaju.

- Zašto? Zato što bi to upropastilo nemačku ekologiju i toga su Nemci svesni - naglašava Malagurski.

Video je završio jasnom porukom: Da je za zelenu energiju i ekonomski razvoj, ali bez Rio Tinta. “Rio Tinto, ruke dalje od Srbije!”

Malagurski je ranije snimio i emisiju na srpskom jeziku u kojem je u 20 minuta objasnio suštinu problematike dolaska Rio Tinta u Srbiju, te optužio srpske vlasti za lobiranje za Rio Tinto protivno interesima srpskog naroda i životne sredine u Srbiji.
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP