Glas Javnosti

ČVARCI SA CENOM OTIŠLI U NEBO : Ljubitelji ove domaćeg produkta će ostati u šoku zbog poskupljenja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ljubitelji čvaraka koji su ovih dana nameravali da ih pazare u trgovinama, ostali su iznenađeni kada su videli da cene "duvan" čvaraka idu i do neverovatnih 2.400 dinara, dok se oni masni još mogu naći za 1.000 po kilogramu.

Pakovanje duvan čvaraka od 150 grama u jednom od poznatih marketa ima cenu od 510 dinara, pa bi u slučaju kupovine kilograma ovog proizvoda kupac morao da izdvoji neverovatnih 3.400 dinara! U isto vreme, pakovanje od 200 grama masnih čvaraka, takođe poznatog domaćeg proizvođača, u marketima ima cenu od 350 do 460 dinara, tako da je najviša cena kilograma ovih masnih čvaraka 2.300 dinara.

Na beograskim pijacama cene čvarka kreću se od 1.600 dinara, a idu i preko 2.000 dinara. Poznato je da su prerađevine od rase svinja poznate kao mangulica uvek "bile na ceni". Tako je do pre mesec dana kilogram čvaraka od ove rase koštao 1.600 dinara po kilogramu, dok je sada za njih potrebno izdvojiti 1.800 dinara. Prodavci na pijaci kažu i da je cena suve slanine poskupela, pa tako kilogram sada košta 1.650 dinara.

Prvi uzrok tako visoke cene čvaraka ove godine, jeste u poskupljenju "sirovine" za njihovu proizvodnju - svinjske masti.


"Na listi proizvoda koji su najviše poskupeli za godinu dana, svinjska mast je u samom vrhu pošto joj je cena skočila više nego duplo, pa se u većini prodavnica i na pijacama ne može naći ispod 350, a u pojedinim velikim trgovinskim lancima košta i više od 500 dinara za kilogram", objašnjava doktor stočarstva Radosav Vujić.

Sledeći aspect koji utiče na cenu čvaraka, kako dodaje, jeste veća tražnja ali i veća prodaja. Viša cena ovog svinjskog specijaliteta je poslednica i sve većeg nedostatka tovljenika u Srbiji iz znanih razloga. Čvarci su, inače, gotovo stopostotno domaći proizvod, a kako objašnjavaju odgajivači svinja, njih će biti sve manje prenosi Mondo

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR