Glas Javnosti

Čuvenom ĐORĐU MIHAILOVIĆU, čuvaru Zejtinlika uručena nagrada: Ja sam siromah iz siromašne porodice! "Majka Srbija" je velika čast za mene

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tačno u 11 časova, simbolično po satu kada su 11. novembra 1918. u železničkom vagonu u Kompijenu sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat, u Solunu je u četvrtak uručena nacionalna nagrada "Majka Srbija" Đorđu Mihailoviću (93), čuvaru Srpskog vojničkog groblja Zejtinlik.


Nagradu mu je na svečanosti u Generalnom konzulatu Srbije, uručio Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova. Svečanosti je prisustvovao i Arno Gujon, direktor Uprave za dijasporu i Srbe u regionu.

Odeven u uniformu srpskih vojnika iz Velikog rata, vidno uzbuđen, deda Đorđe, kako ga Srbi iz milošte i poštovanja oslovljavaju, kazao je:

- Nagrada "Majka Srbija" je velika čast za mene. Ja sam siromah iz siromašne porodice. Nisam bio ni mnogo dobar đak. Voleo sam samo istoriju i geografiju. Ceo svoj život posvetio sam ovom groblju.
Znajući životni put Đorđa Mihailovića, nema dvojbe da je veliko priznanje otišlo u ruke velikog čoveka jer je reč o nagradi koja se prvi put dodeljuje i to za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge postignute u odnosima matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, prenose Novosti.

- Deda Đorđe Mihailović je nastavio brigu za više od 8.000 srpskih majki koje nisu dočekale da vide svoje sinove da se vrate u otadžbinu. Šezdeset jednu godinu ovaj divni čovek bdi nad senama naših vojnika i pokazuje sopstvenim primerom kako jedan čovek može da učini veliko delo za svoj narod i svoju državu - istakao je Selaković.

Direktor Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Arno Gujon istakao je da je cela Srbija oduševljena jer je nagrada došla u prave ruke.

- "Majka Srbija" ide tu gde su joj sahranjena deca, kod vas. Vi ste deda koga smo svi mi imali. Vi ste više od čuvara groblja, čuvar ste sećanja i identiteta srpskog naroda - rekao je Gujon.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, obeležen je u četvrtak širom Srbije. Polaganjem venaca nastradalima u Velikom ratu odata je počast na Spomen-kosturnici branilaca Beograda. Vence su položili predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministri u Vladi, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, potomci porodice Karađorđević, predstavnici udruženja...

- Još letnjih dana 1914, našim precima bilo je jasno šta moraju da urade i nisu postavljali pitanje zašto moraju da obuku uniformu i uzmu pušku, iako je prošlo samo godinu dana od kada su ih ostavili. Nema kuće u Srbiji koja nije dala žrtvu - kazao je Dačić i podsetio da je na mirovnoj konferenciji u Versaju 1919. godine rečeno da je Srbija izgubila 1.250.000 ukupnog stanovništva, što je bila trećina stanovništva, a 60 odsto muške radno sposobne populacije.

Svečanostima i parastosima, Dan primirja je obeležen i u Zrenjaninu, Kraljevu, Kruševcu, Nišu, Paraćinu, Vranju...

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR