Glas Javnosti

Crveni meteoalarm: Biće opasno, udaraće oluja. Moguć i potop

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zbog obilnih padavina najavljenih u jugozapadnoj Srbiji i na području Kosova i Metohije na snazi je crveni meteo alarm, što znači da je vreme vrlo opasno.

"Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi", navodi se na sajtu RHMZ.

Takođe, zbog olujnih udara vetra, narandžasti meteoalarm upaljen je za područje Banata i jugozapadne Srbije, dok je žuti, takođe zbog vetra, označen za predeo Pomoravlja, jugoistočne, jugozapadne Srbije, kao i na teritoriji KiM.

Kako stoji na sajtu RHMZ-a, ni sutra situacija neće biti bolja pa crveni meteoalarm ostaje na snazi za jugozapadne delove naše zemlje, ali i za područje KiM, dok je ostatak zemlje u narandžastom i žutom.


Za petak su meteorolozi najavili sneg, koji bi trebalo da počne da pada od jutarnjih sati i to najpre na jugozapadu Srbije, a u toku dana i u subotu i u ostalim krajevima.

U zapadnoj, jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiji stvoriće se snežni pokrivač visine od 10 do 30 cm (najviše na planinama), dok će se u Vojvodini, Beogradu i Pomoravlјu formirati manji snežni pokrivač.

Takođe, RHMZ je objavio i da će na Limu kod Prijepolja vodostaj od 18. do 21. januara biti u većem porastu sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava tokom 18.-19. januara.

Na Ibru kod Raške vodostaj će dostići granicu redovne odbrane od poplava tokom 18.-19. januara.

Kako je navedeno na sajtu RHMZ-a, na malim bujičnim vodotocima ovih slivova očekuju se lokalna izlivanja.

Izvor: B92

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR