Glas Javnosti

CILJ JE BOLJA POVEZANOST: EU planira da postavi internet kabl ispod Crnog mora

Društvo
Autor: Glas javnosti

EU planira da preko međunarodnih voda u Crnom moru postavi podmorski internet kabl kako bi poboljšala povezanost sa Gruzijom i smanjila zavisnost od linija koje prolaze kroz Rusiju.

Zemlje članice EU sa Kavkazom će povezati kabl vredan 45 mil EUR i dug 1.100 kilometara.
Projekat ima za cilj da smanji "zavisnost regiona od zemaljske optičke povezanosti koja prolazi preko Rusije", navodi Evropska Unija.
Potrebu za crnomorskim internet kablom EU i Gruzija su zajednički identifikovale 2021. godine kako bi se poboljšala digitalna povezanost te istočnoevropske zemlje.
Podsticaj ideji dao je i sukob u Ukrajini, budući da se pojavila potreba da se izbegne oslanjanje na "veze koje nisu bezbedne ili stabilne", navela je za Fajnenšel tajms osoba koja je upoznata sa predlogom.

Internet kablovi u fokusu su i zbog globalne brige oko špijunaže, jer se kopnene linije i stanice na kojima podmorski kablovi izlaze na obalu smatraju ranjivim na presretanje vlada, hakera i lopova.
Zabrinutost oko namerne sabotaže podmorskih kablova i druge pomorske infrastrukture takođe je porasla nakon višestrukih eksplozija na gasovodima Severni tok prošlog septembra.
Rajnhard Butikofer, poslanik Evropskog parlamenta i predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta za Kinu, rekao je da je Rusija inače signalizirala da je spremna da cilja osetljivu infrastrukturu.
Inače, oko 99% interkontinentalnog internet saobraćaja - podataka, poruka, e-pošte i video-poziva, prenosi se preko više od 400 aktivnih podmorskih kablova koji se protežu na 1,4 miliona kilometara.
Podzemni zemaljski kablovi takođe prenose podatke na međunarodnom nivou, a Rusija je jedna od više ruta kojima se paketi podataka kreću između Azije i Evrope i sastavni je deo povezivanja u nekim delovima Azije i Kavkaza.

Zapad se sekira i zbog Kine, koja je, kako piše Fajnenšel tajms počela da ometa projekte postavljanja i održavanja podmorskih internet kablova kroz Južno kinesko more jer Peking nastoji da uspostavi veću kontrolu nad infrastrukturom.
Tajvanske vlasti su nedavno okrivile kineske ribarske i teretne brodove za prekid dva internet kabla koji povezuju glavno ostrvo Tajvana sa jednim od njegovih manjih ostrva.

 Glas javnosti/B06S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR