Glas Javnosti

PROJEKAT NEVIĐEN DO SADA : Niška škola uči decu da sama gaje voće i povrće

Društvo
Autor: Glas javnosti

Lubenice, dinje, paradajz, krastavac, boranija, čeri, kukuruz, rukola, peršun, ruzmarin, korijander... sve to raste u dvorištu jedne osnovne škole u Nišu. O njoj brinu učenici škole uz pomoć zaposlenih, a školska bašta je dobila i sistem navodnjavanja "kap po kap".

Ovog septembra, pored nastavnika i učitelja, na decu čeka i razno voće i povrće o kome se oni zajedno brinu. Ono na šta su posebno ponosni jeste školski špajz koji se nalazi u holu škole u kom se tegle odlažu kada voće i povrće potpuno sazre.

Dušica Tričković, direktorka škole „Radoje Domanović“, ističe da je školska bašta od posebnog značaja za učenike. Tu se spajaju biologija, geografija i hemija. Koordinator celog projekta je bibliotekarka Ana Stanković Mihajlović, a u rad sa učenicima uključene su i Jasmina Milić, učiteljica, i Gordana Rako, profesorka biologije prenosi 24sedam


- Poštovanje okoline počinje kod kuće, ali i u školi. Kad deca aktivno učestvuju u kreiranju školskog okruženja onda i više poštuju taj prostor. Sama bašta zahteva svakodnevnu negu, a svakodnevne obaveze podstiču učenike da razvijaju osećaj odgovornosti. Projektom je obuhvaćen i odnos prema prirodi i zaštiti životne okoline, zapravo vraćanju prirodi - objašnjava direktorka Tričković.

Učenici, pored brige o biljkama, uče sve o njiihovoj sadnji, poreklu, rodu i o načinu održavanja.

- Bašta se nalazi u jednom delu dvorišta i sada je prepuna povrća. Tu su nam lubenice i dinje, koje ove godine deca prvi put uzgajaju. Uz njih je i nekoliko vrsta kukuruza. Posebnu pažnju poklanjamo začinskom bilju. Za rad u bašti zaduženi su učenici. Kada voće i povrće sazre, učenici donose tegle i ostali materijal koji je potreban, rade svi zajedno, ali su zato sada svi ponosni na svoj mali špajz koji se nalazi u holu škole - objašnjava direktorka.


Školska bašta je ograđena i zaštićena od pasa i mačaka, a postoji čak i protivgradna mreža kojom se biljke štite od pojave grada.

Ono što je zanilmljivo, u bašti se održavaju i čajanke, jer se u njoj uzgajaju i lekovita bilja. Uz malo dobre volje, kreativnosti, vremena i pozitivne energije dvorište škole je oplemenjeno

Učenici ove škole će u septembru, malo posle početka nove školske godine, biti domaćini vršnjacima iz Turske, kako bi mogli da razmene iskustva i da, pored druženja, nauče nešto novo o biljkama sa njihovog podneblja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR