Glas Javnosti

BRŽE U SEVERNU MAKEDONIJU: Od 1. februara ubrzanje carinskih procedura na zajedničkom prelazu Preševo-Tabanovce

Društvo
Autor: Glas javnosti

Direktori carinskih administracija Srbije i Severne Makedonije, Branko Radujko i Stefan Bogoev, u Nišu su potpisali Protokol o sprovođenju Memoranduma o merama za unapređenje kretanja ljudi i robe, što će, kako je saopšteno iz Uprave carina, značajno olakšati i ubrzati promet preko zajedničke državne granice.

- Ovim protokolom koji će se primenjivati od 1. februara značajno ubrzavamo carinske procedure i protok roba, a privredi smanjujemo troškove spoljnotrgovinskog poslovanja. Time nastavljamo sprovođenje koncepta Otvoreni Balkan i snažno podstičemo jačanje konkurentnosti privreda naših zemalja - istakao je Branko Radujko, direktor Uprave carina Srbije i dodao da su potpisanim Protokolom uređene sve pojedinosti i tehnička pitanja važna za praktičnu primenu memoranduma.
Prilikom ulaska na carinsku teritoriju Republike Srbije ili Republike Severne Makedonije priznavaće se potvrda o vaganju tovara, kao i prateća tranzitna dokumentacija overena pečatom susedne carinske administracije, što je ključni preduslov za značajno ubrzavanje postupka.

- U okviru Otvorenog Balkana počeće da se primenjuje priznavanje sertifikata za merenje teretnih vozila između uprava carina Republike Severne Makedonije i Republike Srbije, što će značiti da teretna vozila neće morati ponovo da se mere pri ulasku u jednu od dve zemlje - pojasnio je prednost nove procedure Stefan Bogoev, direktor Uprave carina Severne Makedonije
Na ulazu u carinsku teritoriju Severne Makedonije radiće se samo evidentiranje prelaska granice i prispeća robe. Isto će se primenjivati i u slučaju izvoza iz jedne države u drugu, s tim što je u tom slučaju potrebno posedovati izvoznu deklaraciju koju prati potvrda o vaganju robe overena pečatom carinske administracije zemlje izvoza.
Tovari koje prati potvrda o vaganju overena pečatom carinskih organa i tranzitni prateći dokument sa MRN za zajednički tranzitni postupak – T1 će na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce biti upućivani na posebnu saobraćajnu traku obeleženu sa OPEN BALKAN i TRANZIT. Prioritetna traka na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce obeležena sa OPEN BALKAN i TRANZIT odnosi se na svakog prevoznika, izvoznika ili uvoznika registrovanog u jednoj od članica inicijative Otvoreni Balkan, kao i na sve nosioce statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO) iz bilo koje od zemalja inicijative Otvoreni Balkan.


Glas javnosti/ B05S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR