Glas Javnosti

Brža prijava novorođenčadi pomoću SERVIS "E-BEBE"

Društvo
Autor: Glas javnosti

Projekat Vlade RS, servis e-beba, koji se primenjuje od prošle godine pokazao se odličan u daljoj modernizaciji rada uprave i njenoj transforamaciji u servis građana.

Projektom je omogućen razvoj servisa e-beba preko koga roditelji novorođenčeta, u porodilištu, mogu prijaviti svoje dete bez dodatnih administrativnih procedura i šetanja. Projekt je doneo roditeljima i više vremena da mogu da se posvete svojoj bebi, kaže Senka Jujić, ministarka uprave i lokalne samouprave RS.


- Preko tog servisa prošlo je više od 6.370 prijava rođenja od dana pokretanja do danas, od kojih je oko 70 odsto uspešno završeno bez posete Matičnoj službi, što znači da su novorođena deca upisana u matičnu knjigu - pojašnjava ministrka. 

Ovaj sistem omogućava roditeljima da sve procedure od upisa deteta u matičnu knjigu do prijave na zdravstveno osiguranje završe na brži i efikasniji način.

- Novi servis roditeljima štedi vreme jer nema potrebe da obilaze šaltere - najmanje tri šaltera na kojima izgube i po nekoliko sati. Takođe, štedi i novac jer sve dokumente poput izvoda iz matične knjige rođenih, uverenja o državljanstvu, potvrdu o zdravstvenom osiguranju i potvrdu o prebivalištu dobijaju besplatno na kućnu adresu - ističe ministarka. 

Servis je implementiran u 12 zdravstvenih ustanova koje imaju porodilišta u Srpskoj, i to u Banjaluci, Doboju, Gradiški, Nevesinju, Zvorniku, Prijedoru, Bijeljini, Trebinju, Foči, Istočnom Sarajevu i Palama.

- Izvršili smo obuku svih matičara, koji učestvuju u postupku elektronske prijave novorođenčeta, kako bi unapredili efikasnost postupka upisa u matičnu knjigu rođenih - ističe Jujićeva.

Prema rečima ministarke, prednosti servisa e-beba došle su do izražaja u situaciji kada zbog epidemioloških mera izazvanih virusom korona, roditelji nisu morali da posećuju brojne institucije- prenele novosti.rs.
PROCEDURA
ZA prijavu bebe elektronskim putem, u porodilištu, potrebno je da roditelji imaju važeće dokumente (lična karta, pasoš) i da budu prisutni prilikom potpisivanja obrasca prijave rođenja. Takođe, mora da postoji saglasnost roditelja o imenu deteta, adresi na kojoj će biti prijavljeno, preko kog roditelja će biti zdravstveno osigurano...

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR