Glas Javnosti

BROJ ZARAŽENIH NIJE JEDINI PARAMETAR: Nova odluka o modelu nastave u školama do petka

Društvo
Autor: Glas javnosti

U ponedeljak je počelo drugo polugodište u školama u Centralnoj Srbiji i to kombinovanim modelom za više razrede osnovne škole, kao i za srednjoškolce.

Najmlađi osnovci trenutno pohađaju nastavu svaki dan, a predstavnici pojedinih sindikata već upozoravaju na veliki broj zaraženih nastavnika i učenika i traže da se pređe na onlajn model.

Juče je zabeležen dnevni rekord od skoro 20.000 novoinficiranih, pa mnoge roditelje i nastavnike u ovim okolnostima interesuje da li će se po pitanju škole nešto menjati. Sindikat prosvetnih radnika Niša zatražio je u utorak od Ministarstva prosvete da đaci u tom gradu pređu na onlajn nastavu, zbog velikog broja zaraženih učenika, ali i nastavnika, prenosi b92.net. 

Na sednici Tima za škole u četvrtak će biti doneta odluka o načinu rada za narednu nedelju, a škole će sve informacije dobiti do petka u 12 sati. Iako je odlučeno da nastava krene 24. januara, neki stručnjaci ipak ističu da ovakva situacija nije najpovoljnija za izvođenje neposredne nastave, dok su mišljenja roditelja podeljena.


Iz Ministarstva prosvete više puta su ponovili da "škole nisu mesto gde dolazi do transmisije virusa" i da se propisane mere poštuju. Đaci, ali i svi zaposleni u školi u obavezi su da nose maske od ulaska u školsko dvorište do izlaska iz njega. Obavezno je i održavanje distance.

Naime, iz resornog ministarstva sugerišu da je promenjeno Stručno - metodološko uputstvo za sprečavanje širenja virusa korona (Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut) gde se navodi da se karantin za kontakte skraćuje sa 10 na pet dana. Karantin se prekida bez testiranja, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave simptoma i znakova bolesti kovid 19.

- To znači da se u školama menja postupak kod pojave slučajeva infekcije kod učenika u pojedinim odeljenjima, tako što se treći model nastave (onlajn nastava) skraćuje sa 10 na pet kalendarskih dana", navodi se u uputstvu dostavljenom školama. 

Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" nedavno je za medije izjavila da procenat novozaraženih ne može da bude jedino merilo i jedini kriterijum kada je u pitanju određivanje metode nastave, jer su u samom dokumentu o "semafor modelu" na početku školske godine naveli da se gledaju i drugi parametri – broj zaraženih na 100.000 stanovnika, tendencije u poslednjih sedam dana na nivou lokalne samouprave.






 




SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR