Glas Javnosti

BORBA ZA BUDUĆNOST: Ko će otkloniti posledice 528 bušotina Rio Tinta u Jadru?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ekološki ustanak je saopštio da je na pojedinim parcelama na području Gornjih Nedeljica u Jadru, koje su u vlasništvu kompanije Rio Tinto, 7. aprila okončan postupak vraćanja građevinskog zemljišta u poljoprivredno i šumsko.

„Iako je time ispunjen jedan od zahteva Ekološkog ustanka sa nedavnih masovnih protesta protiv izgradnje rudnika litijuma, nakon ukidanja Prostornog plana područja posebne namene Jadar, insistiramo na odgovoru na pitanje ko će, o čijem trošku i u kom roku otkloniti posledice zagađivanja iz 528 bušotina koje je ova kompanija ostavila u nasleđe stanovnicima jadarskog kraja. Ko će garantovati da će zagađivač sve uraditi po propisu i ko će platiti odštetu za zatrovane podzemne vode i ogromnu površinu zemljišta?“, navodi se u saopštenju.


Iz Ekološkog ustanka su poručili da je ovo nastavak njihove, kako su naveli, uspešne borbe koju su vodili i od koje ne odustaju, a za koju kažu da će biti završena kada se usvoji zakon o zabrani rudarenja litijuma i bora i kada se meštanima isplati svaka šteta koja im je načinjena.

„Nećemo dozvoliti da se izmaknu nekažnjeni, jer ovo mora biti za nauk svim trovačima koji truju ili se tek spremaju da truju našu zemlju, reke i vazduh“, zaključili su, prenosi N1.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR