Glas Javnosti

 Бивши ПРИПАДНИЦИ Војске Србије НА УЛИЦУ, А ХОТЕЛ У ПРИВАТНЕ РУКЕ: Хотел Бристоле се предаје "инвеститору Београд на води"

Društvo
Autor: Глас јавности / БЕТА / од 02.10.2018.

 Бивши припадници Војске Србије који су већ 27 година смештени у хотелу Бристол у Београду, из њега треба до сутра да се иселе јер хотел треба да се преда инвеститору "Београд на води".

Како је агенцији Бета рекао председник Удружења војних бескућника Србије Владо Ђукић, станарима хотела Бристол је Министарство одбране понудило привремен смештај, уместо да су трајно решили њихово стамбено питање.

Према његовим речима, 28 станара Бристола обавештено је да треба да се иселе тако што су пре две недеље добили две коверте. У једној је било решење да хотел Бристол престаје са радом и да су дужни у року од 15 дана да се иселе, док их у другој коверти позивају на састанак у Министарство одбране.

"Не знам шта ће се сутра дешавати. У хотелу живе војни бескућници од 70 и 80 година, многи од њих одбијају да се иселе, јер не желе да иду поново у привремени смештај, они желе трајно решење стамбеног питања и ми верујемо да је то једино решење", навео је Ђукић.

Додао је и да је велики проблем што шест станара није ни позвано на састанак у Министарство одбране, а испунајавају услове за добијање стана.

Он је казао да су пре два и по месеца послали први допис Министарству одбране у којем су их упозорили шта ће се догодити са војним бескућницима у Бристолу и да су им се за то време обраћали четири пута, али да су до пре две недеље наилазили само на ћутање.

"Синиша Мали, док је био градоначелник, јавно је рекао да су за војне бескућнике обезбеђени станови. Шта је десило са тим становима?", упитао је Ђукић.

Према његовим речима у Србији постоји још око 2.000 војних бескућника који су и даље смештени у различитим колективним центрима.

Ђукић је указао да војни бескућници, конкретно људи смештени у Бристолу, нису избеглице, већ да су то припадници војске који су по наредби дислоцирани.

Додао је и да се чак 13.000 припадника војске одрекло својих станова, на захтев стамбеног органа, у земљама бивше Југославије у којима су живели пре рата, како би станове добили у Србији.

"Наше удружење постоји 27 година само зато што држава Србија није хтела да спроведе међународне споразуме и наредбе о дислоцирању. Постојимо јер Министарство кроз правилнике о додели станова према нама поступа противно закону", казао је Ђукић.

Он је казао да војни бескућници живе веома тешко, да је већина стара и тешко болесна.

"Трагично је што држава ради. Министарство одбране поново нуди привремено решење људима који су у осмој деценији живота, оно не схвата да је то ванредна ситуација која треба да буде решена", казао је Ђукић.

Најавио је да ће се данас одржати седница скупштине удружења и да ће једна од одлука бити подношење кривичних пријава, уколико се за годину дана не реши трајно стамбено питање војних бескућника.

Глас јавности / БЕТА / од 02.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR