Glas Javnosti

BAJATOVIĆ O CENI GASA : Ista do kraja godine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da gas neće poskupeti do kraja godine, budući da su postojeće količine već plaćene.

On je za RTS rekao da će tog energenta biti dovoljno cele grejne sezone jer su nabavljene potrebne količine mazuta kao i da bi neke toplane mogle da rade na pelet.

„Do kraja godine neće biti poskupljenja gasa, jer su postojeće količine već plaćene, što je određeno na najvišem državnom nivou, ‘Srbijagas’ je samo operativac u tom poslu“, rekao je Bajatović.

Dodao je da je uveren da to što se razmatra ograničenje cena ruskog gasa koji se doprema za Evropu neće uticati na potrošače u Srbiji i da će biti zaštićeni cele grejne sezone prenosi Beta

Podsetio je da sadašnje rezerve gasa u Mađarskoj iznose 360 miliona kubnih metra i još 280 miliona u skladištu Banatski Dvor.


Do kraja septembra, kako je rekao, trebalo bi da stignu određene količine ruskog gasa koje su predviđene ugovorima.

Bajatović je podsetio da po sadašnjem ugovoru sa Rusijom Srbija plaća gas 368 dolara po kubnom metru. Za poslednji kvartal ove godine cena će biti 420, za prvi kvartal naredne godine 430, a u sledećem 388 dolara po kubnom metru.

Srbijagas trenutno industriji prodaje gas za 353 dolara po kubnom metru, a nešto je niža za stanovništvo.

Bajatović je rekao da, iako se obračun gasa promenio, to nije uticalo na cenu.

„Uvodi se obračun po kilovat-satima, kako je na sajtu Srbjagasa objašnjeno. Osamdest odsto novih uređaja za novi obračun je ugrađeno, a kompletan posao će biti gotov do kraja godine. Građanima ćemo davati na uvid obračun i u kubnim metrima i u kilovat-satima“, rekao je on.

O nameri Evropske unije da ograniči cenu ruskog gasa Bajatović je rekao da je sa poslovne strane to „nerazumna odluka“.


„Iz Moskve je već poručeno da neće isporučivati gas po netržišnim cenama, smatraće to višom silom i neće poštovati ugovore. Jedan krak gasovda preko Ukrajine je isključen voljom Kijeva, drugi radi, Jamal-Evropa je pod sankcijama, a ‘Severnom toku 1’ nedostaje ispravna turbina“, istakao je Bajatović.

Ukazao je na to da nema dovoljno brodova i terminala za tečni gas koji bi mogli da nadoknade nedostatak ruskog gasa u EU.

Istakao je da azijsko tržište „guta“ sve ruske isporuke gasa, nafte i uglja, pa Moskva neće trpeti zbog odluke Brisela.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR