Glas Javnosti

AUSTRIJA TESTIRA ELEKTRIČNE OGRLICE ZA ZAŠTITU OD NAPADA VUKOVA: I vuk sit, i ovce na broju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vlasnici ovaca su oduvek pokušavali zaštititi svoje životinje od napada vukova. Čini se da se taj problem intenzivirao klimatskim promenama zbog kojih priroda više nije u ravnoteži. Stočari moraju da pronalaze razne načine jer je vuk u Evropi zaštićena vrsta.

Tako se u istočnotirolskoj opštini Lavant u Austriji testiraju električne ogrlice za ovce koje imaju za cilj da ih zaštite od vukova, izveštava Agrarheute.

Ogrlica je napravljena u vidu platnene kragne kroz koju teče električna struja, čiji izvor je baterija. Ovce su na ovaj način zaštićene, jer električni udar šok ogrlice trebalo bi da ima snagu električne ograde. Predatori bi u ovom slučaju bili sprečeni da napadaju ovce, a njima se ne bi ništa desilo.


Napadi sve češći

Osim ovaca u napadu vukova često stradaju goveda, poni konji i druge životinje. Broj ovih zveri u Evropi se povećao, ali je istovremeno došlo do smanjenja njihovog prirodnog staništa i životinja koje su im prirodna hrana. To ih primorava da sve češće hranu traže u blizini ljudi.

Postavlja se pitanje da li će električne ogrlice biti efikasne jer životinje u panici beže od vukova koji ih napadaju. Zbog toga stradaju pod točkovima automobila, lome se skačući preko ograda ili ugibaju zapetljane u bodljikavoj žici.


Ovce najviše napadaju


Iz mnogih područja Evrope ovi mesožderi su potpuno istrebljeni još u 19. veku, ali su se vratili. Procenjuje se da ih trenutno ima preko 12.000 i da broj raste.

Njihova se populacija takmiči s ljudima i domaćim životinjama za prostor, vodu i hranu. Kako se područja koja nastanjuju sve više smanjuju, prisiljeni su sve više dolaziti u kontakt s ljudima, a prvi na udaru su stočari.

Vukovi žive u čoporima, a mlade životinje odlaze iz svog čopora posle jedne do dve godine. Prvenstveno napadaju ovce jer su lak plen i najviše se kreću kroz šikare. To nije slučaj s govedima.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP