Glas Javnosti

Vojvođanski budžet smanjen za pet milijardi, poljoprivreda u problemu

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Zbog očekivanog pada prihoda uzrokovanog krizom zbog pandemije kovida-19, koji se procenjuje na oko pet milijardi dinara, Pokrajinska vlada priprema rebalans budžeta Vojvodine za 2020.

U Pokrajinskoj vladi, rebalans bi mogao da bude usvojen već do kraja aprila, ali još nije izvesno da li će o tome odluku doneti pokrajinski poslanici ili – članovi Pokrajinske vlade.

Vlada je, posežući za nadležnošću iz Statuta AP Vojvodine, tokom marta već dva puta menjala Pokrajinsku skupštinsku odluku o budžetu APV za 2020, ali su se te intervencije odnosile isključivo na korekciju (uvećanje) broja zaposlenih u vojvođanskoj administraciji.

Na umanjenje na prihodnoj strani budžeta najviše je uticao pad prihoda od ustupljenih poreza na zarade i dobit preduzeća. Prema informacijama, na rashodnoj strani u rebalansiranom budžetu najviše će biti uskraćena poljoprivreda, i to za bezmalo dve milijarde dinara.

Prihodi od poreza za petinu manji

Kriza izazvana pandemijom zarazne bolesti kovid-19 i mere koje je država donela u cilju suzbijanja zaraze ostavila je posledice po javne prihode, pa je Pokrajinska vlada 7. aprila donela odluku da privremeno obustavi izvršenje pokrajinskog budžeta.

Tom merom izuzeti su bili rashodi za zaposlene, rashodi i izdaci za potrebe rešavanja zdravstvenih, socijalnih i drugih potreba koje su izazvane pandemijom kovida-19, otplata javnog duga, plaćanje novčanih kazni i penala i sufinansiranje troškova za biomedicinsku potpomognutu oplodnju i podršku porodicama („materinski dodatak“).

Vlada je potom počela da radi na rebalansu budžeta, a na osnovu Uputstva za izradu rebalansa, u Banovini očekuju pad prihoda od oko pet milijardi dinara.

“Ako posmatramo deo budžeta koji se puni iz ustupljenih prihoda (poreza na zarade i poreza na dobit), a za koje su setom ekonomskih mera Vlade Republike Srbije utvrđene olakšice u plaćanju u cilju bržeg oporavka privrede od posledica ove krize – smanjenje će biti oko 20 odsto. Posmatrano u odnosu na ukupan budžet, ovo smanjenje biće svakako manje i iznosiće ispod 10 odsto (između 6 i 7 odsto)”, kazala je pokrajinska sekretarka za finansije Smilja Jovanović.

Izvorni vojvođanski budžet za 2020. iznosio je 77,3 milijardi dinara, dok se 17,6 milijardi dinara očekivalo u pokrajinskoj kasi od ustupljenih poreza na dohodak I dobit.

Jovanović podseća da se usklađivanje budžeta APV radi “usred krize” i pre svega “radi sprečavanja preuzimanja obaveza u uslovima jasnog i očekivanog pada prihoda”.

“Da li će analiza pokazati potrebu da ovo usklađivanje korigujemo, kada izađemo iz krize u kojoj se nalazimo – videćemo, i prema tome ćemo dalje preduzimati odgovarajuće potrebne aktivnosti”, navela je pokrajinska sekretarka za fnansije ukazujući na mogućnost još jednog kriznog rebalansa.

Poljopriveda najviše uskraćena

Ako finalna verzija predstojećeg rebalansa bude sledila ono što je navedeno u Uputstvu za izradu Predloga pokrajinske skupštine odluke o rebalansu budžeta, najviše će biti uskraćena pokrajinska kasa za poljoprivredu, koja je i najteža u vojvođanskom budžetu: imaće bezmalo dve milijarde dinara manje. Naime, prema budžetu za 2020. godinu Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo trebalo ja na raspolaganju da ima oko 7,7 milijardi dinara, a rebalansom je predviđeno oko 5,7 milijardi.

Planirano je i značajno umanjenje za Upravu za kapitalna ulaganja Vojvodine. Prema predlogu rebalansa, ova posebna upravna organizacija zadužena za kapitalne projekte i investicije u Vojvodini imala bi nešto iznad 700 miliona dinara manje. Prvobitno je trebalo da u ovoj godini na raspolaganju ima 5,6 milijardi dinara.

Pokrajinski sekretarijat za finansije bio bi uskraćen za oko 773 miliona dinara, Sekretarijat za privredu i turizam ostao bi bez oko 276 miliona dinara, a računao je na 650 miliona. Prilično bi, u novom rebalansu bio uskraćen i Sekretarijat za regionalni razvoj i međunarodnu saradnju – imao bi u ovoj godini oko 387 miliona manje od budžetom planiranih 889 miliona.

Elem, ako posmatramo pokrajinske resore pojedinačno, najveći gubitak imaće poljoprivreda. Poljoprivredi Vojvodine umanjiće se suma predviđena prvobitnom Odlukom o budžetu, ali zbog toga što određeni prihodi, odnosno naknade, pre svega vodoprivredne naknade i novac od davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, neće moći da se ostvare u planiranom obimu i u narednom vremenskom periodu zbog trenutne situacije izazvane pandemijom. Tu se očekuje pad naplate od milijardu i po dinara (iz opštih prihoda i primanja budžeta). Da stvar bude jasnija, reč je naknadama koje se naplaćuju – naknadi za odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta i naknadi koji Pokrajina ubira od izdavanja državnih njiva. Inače, one su pre nekoliko godina prešle u naknade opšteg karaktera, ali pripadaju poljoprivredi i njenom resoru.

Izvor: Voice

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR