Glas Javnosti

Arheolozi kod Doma Narodne skupštine otkrili grobnice i sarkofage iz 2. i 3. veka

Društvo
Autor: Glas javnosti

Arheološka iskopavanja u Vlajkovićevoj ulici, u parku kod Doma Narodne skupštine, ulaze u završnu fazu, arheolozi su u međuvremenu otkrili nekoliko grobnica i sarkofaga koji datiraju iz rimskog doba pojedine grobnice su opljačkane, a nađeno je nekoliko skeleta.

Predsednik Srpskog arheološkog društva Adam Crnobrnja izjavio je da se rade zaštitna arheološka istraživanja.

„Ceo ovaj prostor spada u okviru kulturnog dobra Antički singidunum, gde su trenutno u toku arheološka iskopavanja. Značajno je da su arheolozi došli do rimskog vodovoda koji je dužine 70 metara“, istakao je Crnobrnja.


On je naglasio da je posebno interesantno to što su nađene ozidane rimske grobnice i kameni sarkofazi, koji datiraju iz 2. i 3. veka, a u nekima su nađeni i skeleti.

„Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u svemu ima završnu reč, oni će posle svih mišljenja arheologa koji rade na tom lokalitetu doneti odluku o budućnosti nalazišta“, istakao je Crnobrnja.

Odbornik u Skupštini grada Vladimir Pajić izjavio je da je Beograd otkrio „jedan važan deo svog lika koji treba da ponosno“ pokaže javnosti i ljudima koji ga posećuju.


„Arheološko nalazište Singidunum je jedno od najznačnijih u Beogradu, pa se zbog toga mora izmeniti projekat podzemne garaže, koji preti da uništi celo nalazište.“ zaključio je Pajić.

Glas javnosti/D01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR