Glas Javnosti

ARHEOLOZI "OKUPIRALI" CENTAR BEOGRADA : Kopa se u Vlajkovićevoj, jer sledi izgradnja garaže

Društvo
Autor: Glas javnosti

"Očekujemo i zna se pouzdano da su ovde ostaci antičkog Singidunuma"

Na lokaciji na kojoj će biti izgrađena podzemna garaža u Vlajkovićevoj ulici počela su arheološka istraživanja koja prethode građevinskim radovima, izjavio je danas za Tanjug Radoslav Marjanović, predsednik Gradske opštine Stari grad.

On je rekao da će arheološka istraživanja, koja su počela početkom marta, trajati od 60 do 90 dana, nakon čega će uslediti radovi na izgradnji podzemne garaže, a koji će trajati 15 meseci.

"Ovde ćemo imati priliku verovatno da pronađemo neke stvari koje su vredne i koje će kasnije biti izložene u Muzeju grada Beograda kako bi mogli svi građani Beograda da ih vide, ne samo tokom arheoloških istraživanja, već i kasnije", rekao je Marjanović.

Marjanović je rekao da je građevinska dozvola za izgradnju podzemne garaže od strane Gradske opštine Stari grad zvanično izdata, da će u njoj biti 284 parking mesta, pristupni nivo i tri podzemna nivoa.

"Kineska kompanija će raditi na izvođenju ovih radova, a nakon završetka podzemne garaže, iskopa i svega onoga što nas očekuje u narednom periodu, značajna stvar je i izgradnja novog parka u Vlajkovićevoj ulici, biće potpuno novih mobilijara, staza, biće zasađeno i drveće", rekao je Marjanović.

"Ovo je važan projekat za sam centar grada, s obzirom na to da je nedostatak parkinga najveći problem sa kojim se građani naše opštine suočavaju", rekao je Marjanović.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković rekla je za Tanjug da su sada počeli radovi na razbijanju betona i uklanjanju prvih slojeva zemlje.

"Podrazumeva se da ćemo u što skorijem roku ukloniti sve ono što ometa naše kolege i onda kreće ručni iskop, pa se nadamo važnim ostacima", rekla je ona.

"Očekujemo i zna se pouzdano da su ovde ostaci antičkog Singidunuma. Ono što je Muzej već istražio i što se nalazi u muzejskim zbirkama je iz poteza nešto niže u Kosovskoj ulici. Očekuje se rimska nekropola i da će taj niz grobova ići onako kako smo i geodetskim snimcima i utvrdili", rekla je Medaković.

Glas javnosti / Telegraf.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR