Glas Javnosti

ALTERNATIVA PLASTICI: Pečurke bi mogle da zamene plastiku u baterijama i čipovima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Stručnjaci sa Univerziteta Johannes Kepler u Austriji otkrili su da bi pečurke mogle da postanu biorazgradiva alternativa vrsti plastike koja se koristi u baterijama i računarskim čipovima.

Do ovog otkrića došli su tokom istraživanja fleksibilne elektronike, s fokusom na održive materijale koji bi zamenili one nerazgradive.
- Do otkrića smo u nekoj meri došli pukom slučajnošću - rekao je za CNN fizičar Martin Kaltenbruner sa ovog univerziteta, piše portal Ekapija.

Naučni tim je u to vreme razmatrao korišćenje materijala dobijenog od pečuraka za upotrebu u drugim područjima. Pritom su ustanovili da kožica pečurke ganoderme lucidum (Ganoderma lucidum) može da služi kao zamena za bazu koja se koristi u strujnim kolima, a koja izoluje i hladi provodnike. Ova se baza obično izrađuje od nerazgradive plastike koja se nakon upotrebe baca.
Naučnici su primetili da ova pečurka, koja obično raste na trulom drveću u Evropi i istočnoj Aziji, ima kompaktnu zaštitnu kožu sačinjenu od micelijuma, mreže nalik na koren, kojom štiti medij na kojem raste, odnosno drvo.
- Pečurka tako sprečava prodor drugih gljivica ili bakterija - rekao je Kaltenbruner.
Stručnjaci su skinuli tu kožicu i osušili je. Ona je nakon sušenja bila nešto slabiji izolator od plastike, ali je ipak ostvarivala svoju funkciju u strujnim kolima i mogla je podneti temperaturu veću od 200 stepeni Celzijusa.

- Ova koža ima mnoga svojstva koja je izdvajaju od drugih biorazgradivih materijala, ali najvažnije je to da se jednostavno uzgaja iz otpadnog drveta i ne zahteva intenzivnu ili skupu obradu. Naš micelijum može da traje dugo ako se drži na suvom, ali u standardnom kućnom kompostu potpuno bi se razgradio u roku od dve nedelje ili manje - pojasnio Kaltenbruner, prenosi sajt 021.rs pisanje Srne.
Iako je rad tima trenutno eksperimentalan i daleko od masovne proizvodnje, naučnici smatraju da bi biorazgradiva koža mogla biti održiv alternativni materijal za upotrebu u elektronici koja ne zahteva dugotrajna strujna kola.
Ovo istraživanje "MycelioTronics: Fungal mycelium skin for sustainable electronics" objavljeno je u časopisu Napredna nauka.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR