Glas Javnosti

ALARMANTNI PODACI: Od 2014. godine više od 29.000 migranata umrlo na putu ka Evropi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Više od 29.000 migranata umrlo je tokom pokušaja da se domognu Evrope od 2014. godine, a 5.000 je nestalo u poslednje dve godine, navela je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u danas objavljenom izveštaju.

U izveštaju u okviru projekta IOM „Nestali migranti“, agencija UN upozorava na „sve veći broj smrtnih slučajeva na rutama u Sredozemnom moru i na kopnenim granicama ka Evropi i unutar kontinenta“.

Prema izveštaju, najsmrtonosnija migraciona ruta i dalje je centralni deo Sredozemnog mora, gde je od januara 2021. umrlo 2.836 migranata i izbeglica. Oni su pokušavali da stignu do Italije ili Malte, a kretali su uglavnom iz Libije i Tunisa, piše N1.


Druga najsmrtonosnija je ruta u Atlantskom okeanu od zapadne Afrike do španskih Kanarskih ostrva, gde je od 2021. zabeleženo više od 1.500 smrtnih ishoda.

Istraživači su priznali da je broj smrtnih ishoda verovatno veći od navedenog i kao razlog naveli teškoće u prikupljanju i potvrđivanju informacija o „nevidljivim brodolomima“, čamcima koji nestaju na moru bez svedoka.

Sve veći broj smrtnih ishoda primećen je i u drugim oblastima koje se graniče sa Evropom, kao i u Grčkoj, na Zapadnom Balkanu i Lamanšu, navodi se u izveštaju.

U novom izveštaju je prvi put u okviru projekta objavljena statistika o smrtnim slučajevima povezanim sa takozvanim nasilnim sprečavanjem ulaska migranata (pushback) od vlasti evropskih zemalja. Na osnovu izjava preživelih, zabeležena su 252 takva smrtna ishoda.


Nasilno sprečavanje ulaska migranata je nezakonito i prema međunarodnom pravu i prema pravu EU, jer krši pravo na traženje azila i načelo koje zabranjuje povratak bilo koje osobe na mesto gde bi ona mogla da se suoči sa stvarnim rizikom od progona, mučenja ili pretnje po život.

U izveštaju se navodi da je u centralnom delu Sredozemnog mora zabeleženo 97 smrtnih slučajeva povezanih sa nasilnim sprečavanjem ulaska, u istočnom Mediteranu 70, na kopnenoj granici Turske i Grčke 58, u zapadnom Mediteranu 23, a na granici Belorusije i Poljske četiri smrtna slučaja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR