Glas Javnosti

PAPA PORUČIO DA JE SITUACIJA SA MIGRANTIMA KRIMINALNA: Papa osudio nebrigu Evrope o migrantima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Papa Franja osudio je "nebrigu Evrope prema migrantima, koji rizikuju svoje živote da bi prešli Sredozemno more".

„Isključivanje migranata je skandalozno“, rekao je papa u obraćanju na Trgu Svetog Petra, povodom kanonizacije Don Đovanija Batiste Skalabrinija, italijanskog biskupa koji je 1887. osnovao red za pomoć italijanskim imigrantima i Artedima Zatija, Italijana koji je 1897. emigrirao u Argentinu i tamo posvetio svoj život pomaganju bolesnima, prenosi N1.

Franja je rekao da su ljudi ostavljeni da umru na moru ili ih vrate u Libiju gde budu zatvoreni u logorima, a upotrebio je nemačku reč „lager“, koja se odnosi na nacističke koncentracione logore.


„Zaista, situacija je kriminalna. Ostavljeni su da umru pred našim očima, Mediteran je postao najveće groblje na svetu. Situacija sa migrantima je odvratna, grešna, zločinačka. Ne otvarati vrata onima koji su u nevolji. Ne, mi ih isključujemo, šaljemo ih u lagere, gde ih eksploatišu i prodaju kao robove“, naveo je papa.

On je takođe podsetio na Ukrajince koji beže od rata, za koji je rekao da „izaziva veliku patnju“.


Pozvao je vernike da razmisle o postupanju prema migrantima i upitao okupljene vernike „da li ih dočekujemo kao braću ili ih iskorišćavamo?“.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR