Glas Javnosti

Agencija za lekove saopštila: Hitno se povlači lek protiv kašlja sa tržišta Srbije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije saopštila je da se lek Folkodin povlači sa tržišta Srbije.

Lek Folkodin koristi se za ublažavanje akutnog nadražajnog, neproduktivnog (suvog) kašlja uzokovanog oboljenjima respiratornih puteva.

Farmaceuti nakon zvaničnog pisma zdravstvenim radnicima neće smeti da ga izdaju.

U pismu upućenom zdravstvenim radnicima navedeno je sedeće: Primena folkodina u periodu do 12 meseci pre anestezije sa neuromuskularnim blokatorima povezana je sa rizikom od perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore.


Nisu identifikovane efikasne mere za minimizaciju ovog rizika kod pacijenata koji su bili izloženi lekovima koji sadrže folkodin. Zbog toga se lekovi koji sadrže folkodin povlače iz prometa. Јedini lek koji sadrži aktivnu supstancu folkodin na tržištu Republike Srbije je lek Folkodin Alkaloid (folkodin), kapsula, tvrda, 10 miligrama.

Potrebno je da lekari razmotre druge alternativne terapije i posavetuju pacijente da prestanu da koriste folkodin.

Takođe, u objavi se navodi da u slučaju anestezije koja zahteva primenu neuromuskularnih blokatora, potrebno je da zdravstveni radnici provere da li su pacijenti koristili folkodin u posednjih 12 meseci. Ukoliko jesu, u pismu se navodi da je “potrebno da budu svesni da su moguće perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore.


EMA (Evropska agencija za lekove) oglasila se još u decembru prošle godine u vezi sa ovim lekom. Tada je navedeno da sirup protiv kašlja sa folkodinom može izazvati tešku alergijsku reakciju, koja se u nekim slučajevima može završiti i smrtnim ishodom.

Pošto nisu identifikovane efikasne mere za minimiziranje ovog rizika, u Evropskoj uniji se ukidaju dozvole za promet lekova koji sadrže folkodin.

Folkodin Alkaloid je povučen i iz apoteka u Hrvatskoj.

Glas javnosti/B92

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR